Organic farming as a factor of local growth

Authors

  • Jakub Jasiński Autor jest pracownikiem Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
  • Sylwia Michalska Autorka jest pracownikiem Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
  • Ruta Śpiewak Autorka jest pracownikiem Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2014.4.165/09

Keywords:

nested market, organic farming, local growth factors, endogenous resources

Abstract

Organic farming, as an alternative to conventional agriculture, is dynamically developing in Poland. During last 10 years the number of organic farms has increased by more than 1000%. The authors try to assess whether the well developed, market oriented and formally organized organic farming might become a factor of local development. Based on the research carried out in 2013 and covering five microregions, the authors demonstrate when and under what circumstances organic farming may improve the social and economic condition of farmers, as well as the situation of the areas with important role of organic agricultural sector. Affiliations: (kontakt: kuba.jasinski@gazeta.pl; sibia@wp.pl; ruta.spiewak@irwirpan.waw.pl)
Artykuł prezentuje cząstkowe wyniki badań projektu zrealizowanego przez autorów na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt. Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego – analiza wybranych przypadków; http://www.irwirpan.waw.pl/polski/IRWiR_PAN_raport_Rolnic-two_ekologiczne_czynnikiem_rozwoju_lokalnego.pdf (dostęp: 12.11.2014).

References

Jasiński J., Michalska S., Śpiewak R., 2013: Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego – analiza wybranych przypadków. IRWiR PAN, Warszawa. (IRWiR_PAN_raport_Rolnictwo_ekologiczne_czynnikiem_rozwoju_lokalnego. pdf).

Jasiński J., Michalska S., Śpiewak R., 2014: Rynki zakorzenione – koncepcja uruchomienia mechanizmów lokalnego rozwoju. Wieś i Rolnictwo nr 3.

Knieć W., 2012: Wspólna Polityka Rolna a Zrównoważony Rozwój Obszarów Wiejskich w Polsce – analiza socjologiczna. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń.

Konstanindis C., 2012: Organic Farming and Rural Transformations in the European Union: A political Economy Approach. Disertation Subbmitted to the University of Massachusetss, Amherst.

Nowak P., Seręga Z., 2013: Turystyka. Niewykorzystana szansa rozwoju obszarów wiejskich we współczesnej Polsce. [w:] Nie tylko o wsi… Szkice humanistyczne dedykowane profesor Marii Wieruszewskiej-Adamczyk, D. Kasprzyk (red.). Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, s. 149–169. DOI: https://doi.org/10.18778/7969-011-4.08

Ploeg van der J., Jingzhong J., Schneider S., 2012: Rural development, through the construction of new, nested markets: comparative perspectives from China, Brazil and the European Union. Journal of Peasant Studies vol. 1.

Poczta W., Pawlak K., Kiryluk-Dryjska E., Siemiński P., 2007: Perspektywy polskich gospodarstw rolnych w europejskim modelu rolnictwa. Roczniki Naukowe SERIA, tom IX, zeszyt 2, Warszawa–Kraków, s. 288–301.

Preambuła do Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.

Ramowy plan działań dla rolnictwa i żywności ekologicznej w Polsce na lata 2014–2020. 2014: MRiRW, Warszawa; http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne (dostęp 05.11.2014).

Article file downloads

326

Pages

145-158

How to Cite

Jasiński, J., Michalska, S. and Śpiewak, R. (2014) “Organic farming as a factor of local growth”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (4 (165), pp. 145–158. doi: 10.53098/wir.2014.4.165/09.

Issue

Section

MATERIALS FROM RESEARCH

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>