Determinanty sytuacji wyżywieniowej ludności świata
Słowa kluczowe:
głód, niedożywienie, bezpieczeństwo żywnościowe, rolnictwo światoweAbstrakt
Celem opracowania jest ocena aktualnej sytuacji żywnościowej w regionach świata dotkniętych problemem niedożywienia oraz określenie roli sektora rolnego w kształtowaniu tej sytuacji. W badaniach podjęto również próbę wyznaczenia czynników determinujących stopień wyżywienia ludności wraz z ilościowym określeniem siły ich oddziaływania. W analizie wykorzystano dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).Pobrania
Liczba pobrań artykułu
79
Strony
9-25
Jak cytować
Dec, M., Pawlak, K. i Poczta, W. (2008) „Determinanty sytuacji wyżywieniowej ludności świata”, Wieś i Rolnictwo, (2 (139), s. 9–25. Dostępne na: https://kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/article/view/69 (Udostępniono: 1 październik 2023).
Numer
Dział
ROZPRAWY I STUDIA