Śląskość, protestantyzm i – chłopskość, czyli o skomplikowanych etosach i tożsamościach

Autor

  • Izabella Bukraba-Rylska Autorka jest pracownikiem naukowym Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Abstrakt

Recenzja książki Grażyny Kubicy Śląskość i protestantyzm. Antropologiczne studia o Śląsku Cieszyńskim, proza, fotografia, Kraków 2011, Wydawnictwo UJ, Kraków, 388 s.

Bibliografia

Bauman Z., 2012: Kultura jako praxis. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Bourdieu P., 2007: Szkic teorii praktyki. Wydawnictwo Marek Derewiecki, Kęty.

Gombrowicz W., 1971: Dzienniki 1953–1956. Instytut Literacki, Paryż.

Hastrup K., 2008: Droga do antropologii. UJ, Kraków.

Humanistyka i dominacja, 2011. Red. T. Rakowski, A. Malewska-Szałygin. IEiAK UW, Olsztyn.

Kleśta-Nawrocki R., 2011: Antropologiczne praktykowanie teorii demokracji. W: Humanistyka i dominacja. Red. T. Rakowski, A. Malewska-Szałygin. IEiAK UW, Olsztyn: 85–124.

Wańkowicz M., 1980: Anoda i katoda. T. II. PIW, Warszawa.

Watkins J., 1989: Nauka a sceptycyzm. PWN, Warszawa.

Willis P., 2005: WyobraYnia etnograficzna. UJ, Kraków.

Znamierowski Cz., 1995: O przedmiocie i fakcie społecznym. W: Sto lat socjologii polskiej. Red. J. Szacki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 558–565.

Pobrania

Liczba pobrań artykułu

28

Strony

152-160

Jak cytować

Bukraba-Rylska, I. (2012) „Śląskość, protestantyzm i – chłopskość, czyli o skomplikowanych etosach i tożsamościach”, Wieś i Rolnictwo, (3 (156), s. 152–160. Dostępne na: https://kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/article/view/404 (Udostępniono: 21 luty 2024).

Numer

Dział

RECENZJE I OMÓWIENIA

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>