The Benefits of Horizontal Integration in Polish Agriculture Exampled by Agricultural Producer Groups

Authors

  • Bartłomiej Bajan Bartłomiej Bajan, MA, Department of Economics and Economy Policy in Agribusiness, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland, bartlomiej.bajan@up.poznan.pl
  • Wawrzyniec Czubak Wawrzyniec Czubak, PhD (dr hab.), Department of Economics and Economy Policy in Agribusiness, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland, czubak@up.poznan.pl

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2018.3.180/11

Keywords:

horizontal integration, agricultural producer groups, prices, revenues

Abstract

The purpose of the study is to identify the benefits of belonging to producer groups in relation to the prices received for their products by cooperating farmers and, consequently, also to assess the appropriateness of agricultural policy which supports improvement of horizontal integration in agriculture. A comparison of prices of individual agricultural products obtained by members of producer groups with average procurement prices from the Central Statistical Office (Statistical Yearbooks of Agriculture), has been made. It also indicated differences in revenue between the various entities resulting from the comparison. The analysis shows that in all examined industries (oilseeds, potatoes, cereal grains, milk), the prices received by the cooperating farmers were higher than the average procurement prices. In addition, assuming identical sales volumes as in producer groups, they had significant revenue advantages over the rest of the market. This demonstrates the relatively higher market power of affiliated holdings, and from this point of view also public support directed at improving horizontal integration is justified.

References

Boguta W. (red.) (2006). Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych. Warszawa: Krajowa Rada Spółdzielcza.

Chałupka P. (1998). Ekonomiczne, organizacyjne oraz prawne aspekty organizowania się rolników. Leszno: Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Chlebicka A., Fałkowski J., Wołek T. (2009). Powstawanie grup producentów rolnych a zmienność cen. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 2 (319), 59–73.

Czubak W., Bajan B. (2016). The impact of rdp 2007–2013 on integration of polish agricultu- ral producers based on the action “agricultural producer groups”. Journal of Agribusiness and Rural Development, 41 (3), 283–292.

Domagalska-Grędys M. (2016). Kontekst innowacji w grupach producentów rolnych. Wieś i Rolnictwo, 1 (170), 139–164.

Ewaluacja ex post Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2004–2006. Raport końcowy (2009).

Warszawa; https://www.minrol.gov.pl/ [dostęp: 12.12.2017]

Figiel S. (2009). Równowaga wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym – rozwój metod analitycznych i ich weryfikacja ex-post i ex-ante. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Hamulczuk M., Stańko S. (2015). Sezonowość i cykliczność cen oraz ich relacji w łańcu- chu marketingowym wieprzowiny. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 3 (102), 7–19.

Hasiński W. (2013). Grupy producentów rolnych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska. Wrocław: Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego.

Kotala A. (2003). Rola grup producenckich w zwiększeniu skali produkcji i konkurencyjności gospodarstw rolnych Polski południowej. W: L. Strzelczak (red.). Rozwój agrobiznesu na obszarach wiejskich wobec integracji z Unią Europejską. Kraków: Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Kutkowska B., Antosz I. (2012). Szanse i zagrożenia rozwoju grup producentów rolnych. Wieś i Rolnictwo, 4 (157), 91–111.

Lemanowicz M. (2004). Grupy producenckie i marketingowe i ich wpływ na pozycje kon- kurencyjną rolników na rynku. Acta Scientarium Polonorum, Oeconomia, 3, 103–115.

Le Vay C. (1983). Agricultural Co-operative Theory. A Review. Journal of Agricultural Economics, 34 (1), 1–44.

Promocja tworzenia grup producentów rolnych (2011). Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Schrader L. (1992). Economic justification. W: D.W. Cobia (red.). Cooperative in Agriculture (s. 121–136). Englewood Cliffs: Prentice Hall.

Sobczak W., Wielechowski M. (2013). Rozwój grup i organizacji producentów owoców i warzyw w Polsce w świetle unijnego i krajowego ustawodawstwa. Zeszyty Naukowe SGW: Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 103, 161–171.

Stoma M. (2013). Grupy producentów rolnych – uwarunkowania i funkcjonowanie. Lublin: Wydawnictwo Q&R Polska.

Tomczak P. (2009). Grupy producentów rolnych jako nowe formy zespołowego działania na polskiej wsi. W: E. Rydz, R. Rudnicki (red.). Procesy przekształceń przestrzeni wiejskiej (s. 201–212) (seria Studia Obszarów Wiejskich, t. 17). Warszawa: Polskie Towarzystwo Geograficzne; Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN.

von Hayek F.A. (2004). Zgubna pycha rozumu. O błędach socjalizmu (tłum. M. i T. Kunińscy). Kraków: Arcana.

Wigier M. (1997). Organizacje producentów rolnych w Unii Europejskiej. Siedlce: Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Wiatrak A.P. (2006). Grupy producentów rolnych – istota działania i zarządzania nimi. Rocznik Nauk Rolniczych, Seria G, 2 (13), s. 361–365.

Wysocki F., Lira J. (2005). Statystyka opisowa. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu.

Article file downloads

328

Pages

229-241

How to Cite

Bajan, B. and Czubak, W. (2018) “The Benefits of Horizontal Integration in Polish Agriculture Exampled by Agricultural Producer Groups”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (3 (180), pp. 229–241. doi: 10.53098/wir.2018.3.180/11.