Gospodarstwa rodzinne wobec wyzwań wyżywienia i ochrony środowiska – ujęcie globalne
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir.2012.4.157/03Słowa kluczowe:
gospodarstwa rodzinne, bezpieczeństwo żywnościowe, bezpieczeństwo, ekologiczne, globalizacjaAbstrakt
Świat stoi w obliczu wielu wyzwań – nie po raz pierwszy zresztą, ale po raz pierwszy wyzwania mają charakter globalny (planetarny). Dwa są szczególnie istotne. Jedno wiąże się z wyżywieniem, drugie zaś z zachowaniem habitatu ludzkiego - globalnego ekosystemu (biosfery). W odniesieniu do wyżywienia podstawowy problem polega na wytworzeniu dostatecznego quantum produktów rolniczych, ale ważna jest także dostępność ekonomiczna żywności oraz jej jakość, ponieważ wszystkie te elementy przesądzają o bezpieczeństwie żywnościowym. W odniesieniu do biosfery podstawowy problem wynika z tego, iż system gospodarczy społeczności planetarnej przekroczył jej pojemność czyli mówiąc inaczej obecne pokolenie ludzi żyje na koszt przyszłych generacji. Taka sytuacja jest oczywiście niemożliwa do utrzymania na dłuższą metę. W sprostaniu wymienionym wyzwaniom szczególne miejsce przypada rolnictwu. W odniesieniu do pierwszego wyzwania – wyżywienia – sprawa jest oczywista, bo to właśnie rolnictwo dostarcza lwiej części produktów służących temu celowi. Rybołówstwo, myślistwo, leśnictwo i inne sfery pozyskiwania produktów żywnościowych pełnią rolę uzupełniającą. W odniesieniu do wyzwania drugiego – ochrony środowiska – sprawa także staje się oczywista, jeśli uwzględnimy powierzchnię Ziemi, która jest użytkowana ergo zarządzana przez rolnictwo oraz rozległe interakcje rolnictwa i środowiska. W artykule poszukujemy odpowiedzi na pytanie czy gospodarstwa rodzinne mogą współcześnie podołać tym wyzwaniom. Rozważania rozpoczniemy od uwag ogólnych dotyczących gospodarstw rodzinnych. Następnie przybliżymy dwa wyszczególnione wyzwania, po czym odniesiemy się do sprawności gospodarstw rodzinnych w kontekście tych wyzwań. Chodzi bowiem o to, aby wyzwaniom podołać w sposób efektywny − w społecznym ujęciu efektywności. Rozważania zamkniemy uwagami o przyszłości gospodarstw rodzinnych w dobie globalizacji.Bibliografia
Aber J., Kelly T., Mallory B., 2009: The Sustainable Learning Community. ”One University's Journey to the Future”. Univ. of Hampshire Press, Durham, New Hampshire.
Akram-Lodhi H., Kay C., 2010: Surveying the agrarian question. ”Journal of Peasant Studies” 37, 1: 177–202 (Part I); 37, 2: 255–284 (Part II). DOI: https://doi.org/10.1080/03066151003594906
Altieri M.A., Toledo V.M., 2011: The agroecological revolution in Latin America: rescuing nature, ensuring food sovereignty and empowering peasants. ”The Journal of Peasant Studies” 38, 3: 587–612. DOI: https://doi.org/10.1080/03066150.2011.582947
Birner R., Resnick D., 2010: The political economy of policies for smallholder agriculture. ”World Development” 38: 1442–1452. DOI: https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2010.06.001
Blatt H., 2008: American's Food: What You Don't Know About What You Eat. The MIT Press, Boston. DOI: https://doi.org/10.7551/mitpress/8014.001.0001
Borras Jr. S.M., Hall R., Scoones I., Wolford W., 2011: Towards a better understanding of global land grabbing: an editorial introduction. ”The Journal of Peasant Studies” 38, 2: 209–216. Brown L.R., 2011: World on Collapse. W.W. Norton, New York. DOI: https://doi.org/10.1080/03066150.2011.559005
Buttel F.M., Magdoff F., Foster B. (ed.), 2000: Hungry for Profit: The Agribusiness Threat to Farmers, Food and the Environment. ”Monthly Review Press”, New York.
Chappel M.J., LaValle L.A., 2011: Food security and biodiversity: can we have both? An agroecological analysis. ”Agricultural Human Values” 28: 3–26. DOI: https://doi.org/10.1007/s10460-009-9251-4
Chavas J.-P., 2001: Structural Change in Agricultural Production, Economics, Technology and Policy. In: Handbook of Agricultural Economics. Ed. L. Bruce, Gardner, Gordon C. Rausser. Elsevier, Amsterdam. DOI: https://doi.org/10.1016/S1574-0072(01)10008-3
Cochrane W.W., 1958: Farm Prices, Myth and Reality. Univ. of Minnesota Press, Minneapolis.
Cotula L., Vermuelen S., Leonard R., Keeley J., 2009: Land grab or development opportunity?
Agricultural investment and international land deals in Africa. IIED, FAO, IFAD, London, Rome.
Deininger K., Byerlee D., 2011: The Rise of Large Farms in Land Abundant Countries: Do They Have a Future? ”World Development”40, 4: 701–714. DOI: https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2011.04.030
Deininger K., Byerlee D., Lindsay J., Horton A., Selod H., Stickler M., 2011: Rising Global Interest in Farmland. Can it Yield Sustainable and Equitable Benefits? The World Bank, Washington. DOI: https://doi.org/10.1596/978-0-8213-8591-3
de Janvry A., Sadoulet E., 2010: Agricultural growth and poverty reduction: Additional evidence. ”World Bank Research Observer” 25, 1: 1–20. DOI: https://doi.org/10.1093/wbro/lkp015
Diao X., Hazell P., Thurlow J., 2010: The role of agriculture in African development. ”World Development” 38, 10: 1375–1383. DOI: https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2009.06.011
Eastwood R., Lipton M., Newell A., 2004: Farm size. In: Handbook of Agricultural Economics. Ed. R. Evenson, P. Pingali. III. Elsevier, Amsterdam.
Fairhead J., Leach M., Scoones L., 2012: Green Grabbing: a new appropriation of nature? ”The Journal of Peasant Studies”39, 2: 237–261. DOI: https://doi.org/10.1080/03066150.2012.671770
FAO, 2009: How to Feed the World in 2050. Food and Agriculture Organization, Rome.
Federoff N.V. et. al., 2010: Radically rethinking agriculture for the 21st century. ”Science” 327: 833–834. DOI: https://doi.org/10.1126/science.1186834
Flament J., 2011: The CAP towards 2020: what structural policies? Report of the international seminar ”The CAP towards 2020: Regulation of Markets and Structural Policies”, 31 March – 1 April, CSA, Brussels.
Friedland W.H., Ranson E., Wolf S.A., 2010: Agrifood. Alternatives and Reflexivity in Academic Practice. ”Rural Sociology” 75, 4: 533–537. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1549-0831.2010.00035.x
Godfray H.Ch.J., Beddington J.R., Crute I.R., Haddad L., Lawrence D., Muir J.M., Pretty J., Robinson S., Thomas S.M., Toulmin C., 2010: Food Security: The Challenge of Feeding 9 Billion People. ”Science” 327: 812–818. DOI: https://doi.org/10.1126/science.1185383
GOS, 2011: Foresight. The Future of Food and Farming: Challenges and choices for global sustainability. Final Project Report. The Government Office for Science, London.
Gulbicka B., 2003: Bezpieczeństwo żywnościowe krajów rozwijających się. Studia i Monografie 116. IERiGŻ, Warszawa.
Haen de H., 2005: Promoting agriculture for poverty reduction – building on the new political commitments. ”Quarterly Journal of International Agriculture” 44, 4: 327–334.
Hazell P., Poulton C., Wiggins S., Dorward A., 2007: The Future of Small Farms for Poverty Reduction and Growth. IFPRI. ”Policy Brief” 75. Washington D.C.
IAASTD, 2009: Global Report: Agriculture at a Crossroads. International Assessment of Agriculture, Knowledge, Science and Technology for Development. Washington D.C.
Kimbrell A. (ed.), 2002: The Fatal Harvest Leader. The Tragedy of Industrial Agriculture. Deep Ecology with Island Press, Washington – Covelo – London.
Lipton M., 2005: The Family Farm in Globalizing World. IFPRI, ”Policy Brief” 74. Washington D.C.
Loayza N.V., Raddatz C., 2010: The composition of growth matters for poverty alleviation. ”Journal of Development Economic” 93, 1: 137–151. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jdeveco.2009.03.008
Lyson T.A., 2004: Civic agriculture: Reconecting Farm, Food and Community. Tufts Univ. Press, Bedford.
Martinez-Alier J., 2011: The EROI of agriculture and its use by the Via Campesina. ”Journal of Peasant Studies” 38, 1: 145–160. DOI: https://doi.org/10.1080/03066150.2010.538582
Martinez-Torres M.E., Rosset P.M., 2010: La Via Campesina: the birth and evolution of a transnational social movement. ”The Journal of Peasant Studies” 37, 1: 149–175. DOI: https://doi.org/10.1080/03066150903498804
Moon W., 2011: Is agriculture compatible with free trade? ”Ecological Economics” 71: 13–24. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2011.09.004
Nature, 2010: The Growing Problem. ”Nature” 466: 546–547. DOI: https://doi.org/10.1038/466546a
Nef, 2009: The Great Transition. A tale of how it turned out right. Written by: S. Spratt, A. Simms, E. Neitzert, J. Ryan-Collins. Ed. M. Murphy. New Economic Foundation, London (www.neweconomics.org).
NRC, 2010: Toward Sustainable Agricultural Systems in the 21st Century. National Research Council, Committee on Twenty-First Century Systems Agriculture Board on Agriculture and Natural Resources Division on Earth and Life Studies. The National Academies Press, Washington.
OECD, 2011: Economic importance of agriculture for sustainable development and poverty reduction: Synthesis Report. Working Party on Agricultural Policies and Markets. OECD [TAD.CA/APM/WP(2011)3FINAL.
Peterson W.L., 1997: Are large farms more efficient? Dep. of Applied Economics College of Agricultural, Food and Environmental Sciences. Univ. of Minnesota. Staff Paper P97-2.
Pretty J., 2008: Agricultural sustainability: concepts, principles and evidence. ”Philosophical Transactions of The Royal Society” B, 363: 447–465. DOI: https://doi.org/10.1098/rstb.2007.2163
Pretty J., Toulmin C., Williams S., 2011: Sustainable intensification in African Agriculture. ”International Journal of Agricultural Sustainability” 9, 1: 5–24. DOI: https://doi.org/10.3763/ijas.2010.0583
Proctor F., Lucchesi V., 2012: Small-scale farming and youth in an area of rapid rural change. IIED, London.
Roberts P., 2008: The End of Food. The Coming Crisis in the World Food Industry. Bloomsburg Publishing Plc., London – Berlin – New York.
Rosset P., 2011: On the Benefits of Small Farms. Institute for Food and Development Policy. Oakland (http://www.foodfirs.ogr/pubs/policybs/pb4.html – 2011-06-13).
Swinnen J.F.M., 2009: Reforms, globalization, and endogenous agricultural structures. ”Agricultural Economics” 40, Suppl.: 719–732. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1574-0862.2009.00410.x
Tomczak F., 2005: Gospodarka rodzinna w rolnictwie. Uwarunkowania i mechanizmy rozwoju. IRWiR PAN, Warszawa.
Tollefson J., 2010: The Global Farm. ”Nature” 466: 554–556. DOI: https://doi.org/10.1038/466554a
Tomich T.P., Kilby P., Johnson B.F., 1995: Transforming Agrarian Economies: Opportunities Seized, Opportunities Missed. Cornell University Press. Ithaca. DOI: https://doi.org/10.7591/9781501717499
WB, 2008: Agriculture for development: World development report 2008. World Bank, Washington.
Weis T., 2007: The Global food economy: the battle for the future of farming. Zed Books, Ferenwood Publishing, London. DOI: https://doi.org/10.5040/9781350223165
Winson A., 2010: The Demand for Healthy Eating: Supporting a Transformative Food ”Movement”. ”Rural Sociology” 75, 4: 584–600. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1549-0831.2010.00033.x
Woś A., Zegar J., 2002: Rolnictwo społecznie zrównoważone. IERiGŻ, Warszawa.
Zegar J.S., 2010: Ekonomia wobec kwestii agrarnej. „Ekonomista” 6: 779–804.
Zegar J.S., 2012: Współczesne wyzwania rolnictwa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Zoll van J., Miller B.L., Parker A., 1996: The Myth of large-Farm Superiority. Policy Research Working Paper 1956. The World Bank, April.
Pobrania
Liczba pobrań artykułu
Strony
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Wieś i Rolnictwo
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.