Rolnictwo w sieci – alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności

Autor

  • Wojciech Knieć Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Wojciech Goszczyński Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2010.2.147/03

Słowa kluczowe:

alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności, rolnictwo wielofunkcyjne, ewolucja systemów rolnych, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich

Abstrakt

Celem opracowania jest wstępna analiza naukowej oraz praktycznej przydatności popularnej koncepcji alternatywnych sieci produkcji i dystrybucji żywności (Alternative Agro-Food Networks). W artykule poruszone zostały problemy dotyczące powiązania zmian w rolnictwie z rozwojem społeczności lokalnych oraz szans i ograniczeń związanych z alternatywnymi formami produkcji. Zostały też zaprezentowane pierwsze doświadczenia we wdrażaniu tej sieci w Polsce.

Bibliografia

Buttel F. H., 2006: Sustaining the unsustainable: agro-food systems and environment in the modern world. In: Handbook of rural studies. Eds. P. Cloke, T. Marsden, P. Mooney. Sage, London. DOI: https://doi.org/10.4135/9781848608016.n15

Crump L., 2003: The future of agricultural trade in the United States. ”International Negotiations” 8.

Fonte M., 2008: Knowledge, food and place. A way of producing, a way of knowing. ”Sociologia Ruralis” 48. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2008.00462.x

Food Prices in Europe, 2008. Baza danych UK Office of Fair Trading.

Goodman D., 2002: Rethinking food production-consumption: integrative perspectives. ”Sociologia Ruralis” 42. DOI: https://doi.org/10.1111/1467-9523.00216

Goodman D., 2004: Rural Europe Redux? Reflection von Alternative Agro-Food Networks. ”Socjologia Ruralis” 44. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2004.00258.x

Gorlach K., 2004: Socjologia obszarów wiejskich. Scholar, Warszawa.

Guthman J., 2004: The trouble with organic lite in California: a rejoinder to the conventionalization Debate. ”Sociologia Ruralis” 44. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2004.00277.x

Higgins V., Dibden J., Cocklin C., 2008: Building alternative agri-food networks: Certification, embeddedness and agri-environmental governance. ”Journal of Rural Studies” 24. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2007.06.002

Marsden T., 2006: Pathways in the sociology of rural knowledge. In: Handbook of rural studies. Eds. P. Cloke, T. Marsden, P. Mooney. Sage, London. DOI: https://doi.org/10.4135/9781848608016.n1

Puślecki Z., 2008: Uwarunkowania finansowania rozwoju WPR po 2013 roku. W: Polityka rolna Unii Europejskiej po 2013 roku. UKIE, Warszawa.

Rastion J., 2009: Is the world food system compatible with sustainable development. In: Traditional food production and sustainable rural development. Eds. T. De Noronha, P. Nijkamp, J. Rastion. Ashgate, London.

Schneider M., Torlaf R., Sphan C., Portmann K., 2005: Overview of international organic market development and potential export markets for organic products of Ukraine. Research Institute of Organic Agriculture.

Sonnino R., Marsden T.K., 2006: Beyond the Divide: Rethinking Relations between Alternative and Conventional Food Networks in Europe. ”Journal of Economic Geography” 2 (6). DOI: https://doi.org/10.1093/jeg/lbi006

van der Ploeg J.D., 2006: Agricultural production in crisis. In: Handbook of rural studies. Eds. P. Cloke, T. Marsden, P. Mooney. Sage, London. DOI: https://doi.org/10.4135/9781848608016.n18

van der Ploeg J., Renting H., 2004: A Response to Goodman Behind the „Redux”: A Rejoinder to David Goodman. ”Sociologia Ruralis” 44. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2004.00272.x

Pobrania

Liczba pobrań artykułu

86

Strony

49-64

Jak cytować

Knieć, W. i Goszczyński, W. (2010) „Rolnictwo w sieci – alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (2 (147), s. 49–64. doi: 10.53098/wir.2010.2.147/03.