An Evaluation of the Economic Potential of Organic Farms in Podlaskie Voivodeship

Authors

  • Katarzyna Bańkowska Katarzyna Bańkowska, PhD Eng., Institute of Rural and Agricultural Development, Polish Academy of Sciences, Warsaw, Poland, kbankowska@irwirpan.waw.pl https://orcid.org/0000-0002-8932-0136
  • Jakub Jasiński Jakub Jasiński, PhD, Institute of Rural and Agricultural Development, Polish Academy of Sciences, Warsaw, Poland, ul. Nowy Świat 72, 00-330 Warszawa, kuba.jasinski@gazeta.pl https://orcid.org/0000-0002-9964-7167

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir012020/02

Keywords:

organic farming, production volume of organic food, organic production potential

Abstract

European society is rapidly expanding its interest in the environmental issues. It is also reflected in the changes in consumer attitudes. The conscious consumers looking for high quality food pay particular attention to the transparency of its production (tracebility) and are interested in its geographical origin. Organic farming products are one of the pos - sible answers to the emerging and dynamically developing consumer trends. In polemics on the future development of organic farming, the range of support dedicat - ed to the organic sector is a very common issue. Organic farms on the one hand contribute to the production of environmental public goods, on the other hand are the production sites of high quality food. It is therefore important not only to analyse the dynamics of changes in the organic areas and the number of farms with the relevant certificate, but first of all to analyse the production potential of the organic sector. In a relatively simple way and based on previously used tools (FADN Farm Accountancy Data Network), the authors have developed a method that estimates both the potential of organic production and its specialisation in a given area.

References

Bocian M., Cholewa I., Tarasiuk R. (2017). Współczynniki Standardowej Produkcji „2013” dla celów Wspólnotowej Typologii Gospodarstw Rolnych. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.

Brodzińska K. (2014). Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Problemy Rolnictwa Światowego, 14 (29), 3, http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-b972d3ae-f25c-4771-bab2-ed21cc6a27b4/c/27-36.pdf (dostęp: 30.04.2019).

Domagalska J., Buczkowska M. (2015). Rolnictwo ekologiczne – szanse i perspektywy rozwoju. Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (2), 373–375, http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-370.pdf (dostęp: 28.02.2019).

Drygas M., Bańkowska K., Nurzyńska I., Wycech K., Gradka I., Lesisz T. (2017). Uwarunkowania ekonomiczne i społeczne rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce (raport z badań). Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN. http://www.irwirpan.waw.pl/polski/Raport_Uwarunkowania_ekonomiczne_i_spoleczne_rozwoju-2007.pdf (dostęp: 30.04.2019).

EKES (2017). Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego „Możliwe przekształcenie wspólnej polityki rolnej” (Opinia rozpoznawcza). Dz.Urz. UE 2017/C 288/02. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52017AE0955&from=ES (dostęp: 29.04.2019).

EKR (2017). Opinia Europejskiego Komitetu Regionów – WPR po 2020 r. Dz.Urz. UE 2017/C 342/02.

GIJHARS (2017). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015–2016. Warszawa: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Golik D., Żmija D. (2017). Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju w Polsce w świetle doświadczeń Unijnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 1 (961), https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/viewFile/1160/933 (dostęp: 28.04.2019).

Goraj L. (2008). FADN i Polski FADN (Sieć danych rachunkowych gospodarstw rolnych i system zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych). Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB. IFOAM. https://www.ifoam.bio/en/organic-landmarks/definition-organic-agriculture, 25.10.2017 (dostęp: 30.04.2019).

Jasiński J., Michalska S., Śpiewak R. (2013). Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego – analiza wybranych przypadków. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN. http://www.irwirpan.waw.pl/polski/IRWiR_PAN_raport_Rolnictwo_ekologiczne_czynnikiem_rozwoju_lokalnego.pdf (dostęp: 30.04.2019).

Kisiel R., Grabowska N. (2014). Rola dopłat unijnych w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce na przykładzie województwa podlaskiego. Woda – Środowisko – Obszary Wiejskie, 14 (3 [47]), 61–73.

Komisja Europejska (2016). Grupa zadaniowa ds. rynków rolnych przedstawia zalecenia dotyczące rolników w łańcuchu dostaw żywności. Komunikat prasowy, Bruksela, 14.11.2016. https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/market-measures/unfair-trading-practices i http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3658_pl.pdf (dostęp: 28.04.2019).

Kulikowski R. (2013). Produkcja i towarowość rolnictwa w Polsce. Przemiany i zróżnicowanie przestrzenne po II wojnie światowej. Warszawa: Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania PAN im. Stanisława Leszczyckiego.

Kulikowski R., Szyrmer J. (1978). Produktywność, towarowość i struktura produkcji rolnej. W: J. Kostrowicki (red.). Przemiany struktury przestrzennej rolnictwa Polski 1950–1970 (s. 360–427). Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich – Wydawnictwo.

Lisowska B. (2010). Plantacje chwastów za unijne pieniądze. Gazeta Prawna, 15.10. https:// biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/458729,plantacje-chwastow-za-unijne-pieniadze.html (dostęp: 28.04.2019). Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2018). Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014–2020 (zaktualizowany 5 czerwca 2018 r.). Warszawa.

Nachtman G. (2013). Dochodowość gospodarstw ekologicznych a wielkość użytków rolnych. Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 100 (1).

Nowogródzka T., Podstawka M., Szarek S. (2013). Towarowość a sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w Polsce. Wieś i Rolnictwo, 2 (159), 157–168.

Poczta W., Sadowski A., Czubak W., Matyka M., Drygas M., Skórnicki H. (2017). Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku. KRIR Materiały konferencyjne, październik. http://www.krir.pl/files/dopobrania/2017_09_24_CA%C5%81O%C5%9A%C4%86_3. pdf (dostęp: 23.04.2019).

Stalenga J., Kuś J. (2007). Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Studia i Raporty IUNG-PIB, 6, 9–17. Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.). Warszawa. https://powietrze.gios.gov.pl/pjp/documents/download/102570 (dostęp: 23.04.2019).

Styczek-Kuryluk M. (2016). Kolejny spadek liczby eko gospodarstw i powierzchni eko użytków rolnych. Eko Arka, lipiec. http://ekoarka.com.pl/kolejny-spadek-liczby-eko-gospodarstw-i-powierzchni-eko-uzytkow-rolnych/ (dostęp: 30.04.2019).

Szeląg-Sikora A., Kowalski J. (2012). Efektywność rolniczej produkcji ekologicznej w zależności od kierunku produkcji gospodarstwa rolnego. Inżynieria Rolnicza, 1 (4 [139]). https://ir.ptir.org/artykuly/pl/139/IR(139)_3296_pl.pdf (dostęp: 29.04.2019).

Śmigiel S., Miączyński P., Kostrzewski L. (2009). Kokosy na orzechach. Gazeta Wyborcza, 31.07. http://wyborcza.pl/1,155287,6878873,Kokosy_na_orzechach.html?disable- Redirects= true (dostęp: 29.04.2019).

Wojtaszek Z. (1965). Kryteria i mierniki klasyfikacji gospodarstw indywidualnych według kierunków produkcji. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, 78 (1/1), 69–98.

Zarudzki R., cyt. za http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/ministerstwo-rolnictwa-bedzie-wspieralo-rolnictwo-ekologiczne,166003.html (dostęp: 23.04.2019).

Article file downloads

246

Pages

27-49

How to Cite

Bańkowska, K. and Jasiński, J. (2020) “An Evaluation of the Economic Potential of Organic Farms in Podlaskie Voivodeship”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (1 (186), pp. 27–49. doi: 10.53098/wir012020/02.