Rolnictwo w sieci – alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności

Autor

  • Wojciech Knieć Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Wojciech Goszczyński Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

Słowa kluczowe:

alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności, rolnictwo wielofunkcyjne, ewolucja systemów rolnych, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich

Abstrakt

Celem opracowania jest wstępna analiza naukowej oraz praktycznej przydatności popularnej koncepcji alternatywnych sieci produkcji i dystrybucji żywności (Alternative Agro-Food Networks). W artykule poruszone zostały problemy dotyczące powiązania zmian w rolnictwie z rozwojem społeczności lokalnych oraz szans i ograniczeń związanych z alternatywnymi formami produkcji. Zostały też zaprezentowane pierwsze doświadczenia we wdrażaniu tej sieci w Polsce.

Pobrania

Liczba pobrań artykułu

66

Strony

49-64

Jak cytować

Knieć, W. i Goszczyński, W. (2010) „Rolnictwo w sieci – alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności”, Wieś i Rolnictwo, (2 (147), s. 49–64. Dostępne na: https://kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/article/view/197 (Udostępniono: 21 kwiecień 2024).

Numer

Dział

ROZPRAWY I STUDIA