Organic Farming in Poland: Conditions and Directions of Development
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir.2024.1.202/03Keywords:
High Nature Value farmlands (UR HNVf), biodiversity, farms, income, European Green Deal (EGD)Abstract
The development of organic farming is one of the priorities of the European Green Deal. The paper presents the current status and directions of development of organic farming in Poland. An important issue is the gap between the growth rate of the number of farms and the area under organic cultivation and organic agricultural production used for food purposes. The development of organic farming in Poland is presented against the background of its development in the European Union. First, the dynamic increase of the number of organic farms and areas under organic cultivation occurred from 2005 to 2013. A second important feature was the development of organic farms in regions (and municipalities) characterised by relatively poor natural conditions for production. In addition, the decision to start organic production was taken by farmers who owned farms not only in worse natural conditions but also with a low level of production intensity. Significant differences were found between the share of organic crop area in utilised agricultural area and the share of organic production in total agricultural production, especially its share in the balance of food products. The crop structure of organic farms was found to be favourable in terms of biodiversity and climate.
References
ARiMR [Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa] (2021a). Dane wygenerowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na podstawie wniosków o przyznanie płatności ekologicznych dla kampanii 2010–2021 w ujęciu gmin. Baza danych przekazana do IERiGŻ-PIB w dniu 17.01.2022.
ARiMR (2021b). Dane wygenerowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na podstawie wniosków o przyznanie płatności ekologicznych dla kampanii 2021. Baza danych przekazana do IERiGŻ-PIB w dniu 1.02.2022.
Baum R. (2011). Ocena zrównoważonego rozwoju w rolnictwie (studium metodyczne). Seria: Rozprawy Naukowe, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 434. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego.
Fotyma M. (2010). Chemia zażegnała widmo głodu na świecie. Chemik, 64 (7–8), 499–510.
GIJHARS [Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych] (2005/2006–2022). Raporty o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce.
GUS [Główny Urząd Statystyczny] (2005–2020). Roczniki Statystyczne Rolnictwa.
Hermaniuk T. (2018). Postawy i zachowania konsumentów na rynku ekologicznych produktów żywnościowych. Handel Wewnętrzny, 2 (373), 189–199.
Hill J.C. (1979). Johann Glauber’s discovery of sodium sulfate – Sal Mirabile Glauberi. Journal of Chemical Education, 56 (9), 593. DOI: https://doi.org/10.1021/ed056p593
Koalicja na rzecz BIO (2021). Koalicja na rzecz BIO we współpracy z NielsenIQ. Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021. https://jemyeko.com/wp-content/uploads/2021/07/raport_05-07-2021.pdf (dostęp: 12.12.2023).
Komorowska D. (2006). Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie – Problemy Rolnictwa Światowego, 15, 43–48.
Kondratowicz-Pozorska J. (2014). Wsparcie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2013 i w perspektywie 2014–2020. W: A. Olszańska, J. Szymańska (red.). Agrobiznes 2014. Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej. Seria: Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego. DOI: https://doi.org/10.15611/pn.2014.361.11
Kułyk P., Michałowska M. (2016). Stan rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2014. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie – Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 113, 17–32. http://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2016_n113_s17.pdf (dostęp: 12.12.2023). DOI: https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.113.2
Kwasek M. (2019). Systemy jakości żywności w Unii Europejskiej. Przemysł Spożywczy, 73 (11), 2–6. DOI: https://doi.org/10.15199/65.2019.11.1
Łuczka W. (2021). Procesy rozwojowe rolnictwa ekologicznego i ich ekonomiczno-społeczne uwarunkowania. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar.
Markowska K. (2022). Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2021 r. Wiedza i Jakość, 2 (67), 7–8.
Matyka M. (2017). Ocena regionalnego zróżnicowania struktury zasiewów w kontekście oddziaływania na środowisko przyrodnicze. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19 (3), 188–192.
Mazur-Wierzbicka E. (2016). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. Studia i Prace WNEiZ US, 44 (1), 195–206. DOI: https://doi.org/10.18276/sip.2016.44/1-16
Plewa J. (2022). Co dalej ze Wspólną Polityką Rolną Unii Europejskiej? Pomorski Thinkletter, 3 (10): Zielona transformacja polskiego rolnictwa – sens, filozofia i drogi do celu, 87–93.
Puppel K., Łukasiewicz M., Sakowski T., Kuczyńska B., Grodkowski G., Solarczyk P., Matuszewski A. (2018). Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle krajów członkowskich Unii Europejskiej i świata. Przegląd Hodowlany, 86 (6), 1–5. http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2018/11/1-Puppel.pdf (dostęp: 10.12.2023).
Rozporządzenie (2007). Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. Dz.U. L 189/1, 20.7.2007.
Rozporządzenie (1992). Rozporządzenie Rady EWG 2078/92. Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2078/92 z dnia 30 czerwca 1992 r. w sprawie metod produkcji rolnej zgodnych z wymogami ochrony środowiska i utrzymania terenów wiejskich. Dz.U. L 215 z 30.7.1992, s. 85–90. http://data.europa.eu/eli/reg/1992/2078/oj (dostęp: 12.12.2023).
Rozporządzenie (1988). Rozporządzenie Rady EWG 4115/88 z dnia 21 grudnia 1988 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pomocy w celu wspierania ekstensyfikacji produkcji. Dz.U. L 361 z 29.12.1988, s. 13–18. http://data.europa.eu/eli/reg/1988/4115 (dostęp: 10.12.2023).
Runowski H. (1996). Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
Schaack D. (2020). Europäischen Bio-Marktknackt die 40 Mrd. EUR. Marke. https://tiny.pl/dwtt4 (dostęp: 27.11.2020).
Smoluk-Sikorska J. (2010). Stan rolnictwa ekologicznego i rynku jego produktów w Unii Europejskiej. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4 (18), 87–95.
Sołtysiak U. (red.) (1995). Rolnictwo ekologiczne. Od producenta do konsumenta. Warszawa: Stowarzyszenie Ekoland.
Statistisches Jahrbuch (2020). Statistisches Jahrbuch über Ernährung Landwirtschafts und Forsten 2020. Münster: Landwirtschaftsverlag.
Statistisches Jahrbuch (2010). Statistisches Jahrbuch über Ernährung Landwirtschafts und Forsten 2010. Münster: Landwirtschaftsverlag.
Traktaty Rzymskie (1957). Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą. http://data.europa.eu/eli/treaty/teec/sign (dostęp: 10.10.2022).
Zieliński M. (2021). Rolnictwo ekologiczne w Polsce jako źródło dóbr publicznych na obszarach szczególnie predestynowanych do jego rozwoju. Wieś i Rolnictwo, 4 (193), 77–106. DOI: https://doi.org/10.53098/wir042021/04
Ziętara W., Mirkowska Z. (2022). Ekspertyza dotycząca analizy i oceny zmian wielkości produkcji ekologicznej w latach 2018–2021. Maszynopis w Zakładzie Ekonomiki Gospodarstw Rolniczych i Ogrodniczych IERiGŻ-PIB.
Ziętara W., Mirkowska Z. (2021). Zielony Ład – w kierunku rolnictwa ekologicznego czy ekologizacji rolnictwa? Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 3 (368), 29–54. DOI: https://doi.org/10.30858/zer/135520
Zygmunt I. (2020). Europejski Zielony Ład w pięciu punktach. https://zielonewiadomosci.pl/tematy/zielony-lad/europejski-zielony-lad-w-pieciu-punktach/ (dostęp: 27.10.2020).
Żakowska-Biemans S., Tyburski J. (2007). Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.