Proposal of Delimitation of Agritourism Regions in Poland

Authors

  • Lucyna Przezbórska-Skobiej Lucyna Przezbórska-Skobiej, PhD (dr hab.), Associate Professor, Department of Economics and Economic Policy in Agrobusiness, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
  • Sławomir Sobotka Sławomir Sobotka, PhD, Department of Landscape Architecture and Agritourism, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn Poland, slaw116@wp.pl

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2016.2.171/08

Keywords:

agritourism, agritourist regions, regionalization, delimitation

Abstract

The Authors suggest marking off Polish agritourism regions (i.e. regions with well- developed agritourism infrastructure), based on the number of agritourism farms operating in rural and urban-rural communes (regionalization and delimitation based on administrative criterion). The analysis is based on the 2011 statistics provided by relevant regional agricultural advisory centres. In the first stage of the analysis, all the rural and urban-rural communes in which there were more than five agritourism farms in 2011 (i.e. 329 communes) were divided into three types based on the level of agritourismdevelopment. In the second stage Poland was divided into agritourism regions by delimiting larger territories, i.e. regions and sub-regions, comprising communes featuring a big number of agritourism farms. Within the 12 thus delimited agritourism regions, the larger ones have been divided into sub-regions (the total of sixteen sub-regions).

References

Bajcar A. (1969). Regiony turystyczne Polski. Geografia w Szkole, 22, 3 i 4.

Bański J., Rudolf A., Przybył C., Bednarek-Szczepańska M., Czapiewski K., Mazur M., Pieniążek W. (2012). Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich. Raport końcowy z projektu finansowanego ze środków z Funduszy Counterpart Funds CPF Sektorowych Agrolinia PL9005, Agrotec Polska Sp. z o.o., Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN IGiPZ PAN, Warszawa. http://www.bip.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1683&LangId=0 [dostęp: 21.01.2013].

Biderman E. (1981). Struktura i wykorzystanie bazy noclegowej w obiektach turystycznych i wczasowo-wypoczynkowych województwa poznańskiego. Kronika Wielkopolski, 1.

Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2010 r. (2012) Powszechny Spis Rolny 2010 r., Warszawa: GUS. http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1771_PLK_HTML.htm [dostęp: 23.11.2013].

Czerwiński J. (2011). Podstawy turystyki. Wrocław–Poznań: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu.

Derek M. (2008). Funkcja turystyczna jako czynnik rozwoju lokalnego w Polsce. Warszawa: Uniwersytet Warszawski, maszynopis rozprawy doktorskiej.

Drzewiecki M. (1980). Rola turystyki w rozwoju ekonomicznym wsi pomorskich. Warszawa: Instytut Turystyki.

Drzewiecki M. (1985). Rola przestrzeni wiejskiej w rekreacji. Problemy Turystyki, 1, 41–56.

Drzewiecki M. (1992). Wiejska przestrzeń rekreacyjna, Warszawa: Instytut Turystyki.

Drzewiecki M. (2005). Agroturystyka w Polsce – stan obecny i tendencje rozwojowe. W: Sawicki B., Bergier J. (red.). Uwarunkowania rozwoju turystyki związanej z obszara- mi wiejskimi (s. 46–51). Biała Podlaska: Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Papieża Jana Pawła II.

Drzewiecki M. (2009). Agroturystyka współczesna w Polsce. Gdańsk: Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku.

Durydiwka M. (2012). Czynniki rozwoju i zróżnicowanie funkcji turystycznej na obszarach wiejskich w Polsce. Warszawa: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Wydział Geografii i Studiów Regionalnych.

Dutkowski M. (2008). Mówiąc „region”… W: Parysek J.J., Stryjakiewicz T. (red.). Region społeczno-ekonomiczny i rozwój regionalny. Poznań: Bogucki Wydawnictwo Naukowe.

Encyklopedia PWN, http://encyklopedia.pwn.pl/ [dostęp: 15.01.2015].

Eurostat (2014). http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home [dostęp: 15.01.2015].

Faracik R. (2006). Turystyka w strefie podmiejskiej Krakowa. Kraków: Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej, Uniwersytet Jagielloński.

Gaworecki W.W. (2010). Turystyka. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Gołembski G. (red.) (2002). Kompendium wiedzy o turystyce. Warszawa–Poznań: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Jackowski A. (1981). Typologia funkcjonalna miejscowości turystycznych na przykładzie województwa nowosądeckiego. Kraków: Uniwersytet Jagielloński.

Jagusiewicz A., Byszewska-Dawidek M. (2010). Turystyka wiejska w 2010 roku i założenia jej rozwoju. Warszawa: Instytut Turystyki.

Jagusiewicz A., Legienis H. (2007). Zasoby bazy noclegowej indywidualnego zakwaterowania w Polsce w 2007 roku. Zestawienie tabelaryczne, praca wykonana na zlecenie Departamentu Turystyki w Ministerstwie Sportu i Turystyki przez Instytut Turystyki. http://www.msport.gov.pl/article/550-Turystyczna-baza-danych-GMINA [dostęp: 11.02.2013].

Jagusiewicz A., Łopaciński K. (2009). Ocena stanu turystyki wiejskiej i agroturystyki w Polsce w latach 2005–2009. III Międzynarodowa Konferencja AGROTRAVEL „Perspektywy rozwoju i promocji agroturystyki i turystyki wiejskiej w Polsce”, Kielce 17–18.04.2009 r. http://agro.travel/pl/niezbednik/zwiedzajacego/materialy_z_konferencji/ [dostęp: 22.11.2014].

Karbowiak K. (2014). Rozwój agroturystyki w Polsce w latach 2010–2013. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4, 34–44.

Kmita E. (1994). Agroturystyka jako szansa aktywizacji społeczno-gospodarczej środowisk wiejskich. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 2, 17–21.

Kornak A.S., Rapacz A. (2001). Zarządzanie turystyką i jej podmiotami w miejscowości regionie. Wrocław: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu.

Kostrowicka A. (1982). Terytorialne systemy rekreacyjne a regiony turystyczne. Regionalizacja turystyczna Polski, Monografie nr 201, Poznań: AWF.

Kruczek Z., Sacha S. (1994). Geografia atrakcji turystycznych Polski. Kraków: Wydawnictwo Ostoja.

Kruczek Z., Zmyślony P. (2010). Regiony turystyczne. Kraków: Wydawnictwo Proksenia.

Kruczek Z., Zmyślony P. (2014). Regiony turystyczne. Podstawy teoretyczne. Studium przypadków. Kraków: Wydawnictwo Proksenia.

Lijewski T., Mikułowski B., Wyrzykowski J. (2002). Geografia turystyki Polski. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.

Liszewski S. (2003). Region turystyczny. Turyzm, 13 (1), 43–54.

Liszewski S. (2008). Ewolucja poglądów na temat regionu turystycznego. Od regionu krajoznawczego po funkcjonalny. W: Gołembski G. (red.). Turystyka jako czynnik wzrostu konkurencyjności regionów w dobie globalizacji. Poznań: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu.

Liszewski S. (2009). Przestrzeń turystyczna Polski. Koncepcja regionalizacji turystycz- nej. Folia Turistica, 21, 17–30. http://www.folia-turistica.pl/attachments/article/402/FT_21_2009.pdf [dostęp: 15.07.2014].

Matczak A., Suliborski A. (1984). Funkcja turystyczna regionu Zbiornika Otmuchowskiego. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica, 3.

Mazurski K.R. (2009). Region turystyczny jako pojęcie. Folia Turistica, 21, 7–15. http://www.folia-turistica.pl/attachments/article/402/FT_21_2009.pdf [dostęp: 15.07.2014].

Mileska M.I. (1963). Regiony turystyczne Polski. Stan obecny i potencjalne warunki rozwoju. Prace Geograficzne nr 43, Instytut Geografii PAN. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.

Przezbórska L. (2007). Determinanty rozwoju agroturystyki w Polsce na przykładzie wy- branych regionów. Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomia, 62, 113–121.

Przezbórska L., Lira J. (2011). Walory środowiska przyrodniczego jako czynnik rozwoju tu- rystyki wiejskiej w Polsce. W: Sokołowski J., Sosnowski M. (red.). Polityka ekonomiczna (s. 568–579). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

Przezbórska-Skobiej L., Lira J. (2012). Przestrzeń agroturystyczna Polski i ocena jej atrakcyjności. W: Jajuga K., Walesiak M. (red.), Klasyfikacja i analiza danych – teoria i zastosowania (s. 637–645), Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego.

Przezbórska-Skobiej L. (2014). Agroturystyka w Polsce na tle pozostałych krajów Unii Europejskiej. Referat na Międzynarodową Konferencję Naukową „Rolnictwo, Gospodarka Żywnościowa, Obszary Wiejskie – 10 lat w Unii Europejskiej”, SGGW, Wydział Nauk Ekonomicznych. http://10eu.wne.sggw.pl/wp-content/uploads/Przezborska-Skobiej_Lucyna.pdf [dostęp: 20.02.2015].

Saja A. (2009). Rozwój bazy noclegowej jako warunek rozwoju turystycznego regionów, Inwestycje w turystyce. Konferencja naukowa 23.10.2009, Polska Organizacja Turystyczna, Poznań. http://pot.gov.pl.pot.potsite.pl/do-pobrania/materialy-szkoleniowe/ [dostęp: 12.03.2015].

Sikora J. (1999). Organizacja ruchu turystycznego na wsi. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne.

Sikora J., Jęczmyk A. (2005). Czynniki wspierające i bariery ograniczające rozwój agroturystyki. W: Sawicki B., Bergier J. (red.). Uwarunkowania rozwoju turystyki związanej z obszarami wiejskimi (s. 37–45). Biała Podlaska: Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Papieża Jana Pawła II.

Słownik Języka Polskiego PWN, http://sjp.pwn.pl/ [dostęp: 15.01.2015].

Stasiak A., Włodarczyk B. (2003). Produkt turystyczny miejsca. Turyzm, 13, 1, 55–80. Sznajder M., Przezbórska L. (2006). Agroturystyka. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.

Szymla Z. (2000). Determinanty rozwoju regionalnego. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych. Dz.U. 2004, nr 223, poz. 2268, nr 273, poz. 2703 oraz 2005, nr 175, poz. 1462 z późn. zm.

Warszyńska J. (1985). Funkcja turystyczna Karpat Polskich. Folia Geographica, 18, 79–104.

Warszyńska J., Jackowski A. (1979). Podstawy geografii turyzmu. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.

Wojciechowska J. (2009). Procesy i uwarunkowania rozwoju agroturystyki w Polsce. Rozprawy habilitacyjne Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.

Wysocka I. (1975). Funkcje turystyczne gmin w świetle wielkości i rodzaju bazy noclegowej. Biuletyn Informacyjny Instytutu Turystyki, 4/5.

Article file downloads

270

Pages

173-197

How to Cite

Przezbórska-Skobiej, L. and Sobotka, S. (2016) “Proposal of Delimitation of Agritourism Regions in Poland”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (2 (171), pp. 173–197. doi: 10.53098/wir.2016.2.171/08.