Bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstw domowych w USA
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir.2011.3.152/04Słowa kluczowe:
bezpieczeństwo żywnościowe, głód, niedożywienie, gospodarstwo domowe, ubóstwo, minimum socjalne, USAAbstrakt
Celem artykułu jest określenie poziomu bezpieczeństwa żywnościowego gospodarstw domowych w USA i dokonanie ich typologii według poziomu bezpieczeństwa żywnościowego oraz wybranych cech demograficzno-ekonomicznych. W analizie wykorzystano wyniki badań wtórnych przeprowadzonych przez Sekcję Badań Ekonomicznych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w grudniu 2009 roku. Wykazano, że 15% amerykańskich gospodarstw domowych było okresowo lub trwale pozbawionych bezpieczeństwa żywnościowego, a częstość występowania problemów z zaspokajaniem podstawowych potrzeb żywnościowych była ściśle związana zarówno z poziomem uzyskiwanych przez nie dochodów, jak i czynnikami pozaekonomicznymi, takimi jak typ gospodarstwa domowego, przynależność rasowa czy etniczna oraz miejsce zamieszkania.Bibliografia
Cohen B., Parry J., Yang K., 2002: Household Food Security in the United States, 1998 and 1999. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D. C.
De Haen H., 2005: Promoting agriculture for poverty reduction – building on the New political commitments. ”Quarterly Journal of International Agriculture” 44, 4: 327–334.
Dec M., Pawlak K., Poczta W., 2008: Determinanty sytuacji wyżywieniowej ludności świata. „Wieś i Rolnictwo” 2: 9–25. DOI: https://doi.org/10.53098/wir.2008.2.139/01
Dowd D., 2009: Inequality and the Global Economic Crisis. Pluto Press, London, New York.
FAO Statistical Yearbook 2010, 2010. FAO, Rome.
Foster P., Leathers H.D., 1999: The World Food Problem. Tackling the Causes of Undernutrition in the Third World. Lynne Rienner Publishers, Boulder, London. DOI: https://doi.org/10.1515/9781685859671
Gospodarka rolniczo-żywnościowa świata, 1987. Red. J. Górecki. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Górecki J., 2004: Ocena sytuacji rolno-żywnościowej świata w kontekście handlu międzynarodowego i rozszerzenia UE. „Problemy rolnictwa światowego” XI.
Gulbicka B., 2003: Bezpieczeństwo żywnościowe krajów rozwijających się. IERiGŻ, Warszawa.
Gulbicka B., 2009: Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się. Raport Programu Wieloletniego 2005–2009, nr 124. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
Gundersen C., Gruber J., 2001: The Dynamic Determinants of Food Insufficiency. In: Second Food Security Measurement and Research Conference, 2: Papers, Ed. M.S. Andrews, M.A. Prell. Food Assistance and Nutrition Research Report. 11-2, United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.
King A., Schneider B., 1992: Pierwsza rewolucja globalna. Raport dla Klubu Rzymskiego. Polskie Towarzystwo Współpracy z Klubem Rzymskim, Warszawa.
Knutson R.D., Penn J.B., Boehm W.T., 1995: Agricultural and Food Policy. Prentice Hall Education, Career & Technology, Englewood Cliffs.
Knutson R.D., Penn J.B., Flinchbaugh B.L., 2004: Agricultural and Food Policy. Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River.
Lappé F.M., Collins J., 1986: World Hunger. Twelve Myths. Grove Weidenfeld, New York.
Malthus T.R., 1798: An Essay on the Principle of Population, As It Affects the Future Improvement of Society. Printed for J. Johnson, London.
Małysz J., 1991: Bezpieczeństwo żywnościowe: strategiczna potrzeba ludzkości. PWN, Warszawa.
Nord M., 2009: Food Insecurity in Households with Children. Prevalence, Severity, and Household Characteristics. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.
Nord M., Brent C.P., 2002: Food Insecurity in Higher Income Households. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D. C.
Nord M., Hopwood H., 2007: Recent Advances Provide Improved Tools for Measuring Children's Food Security. ”The Journal of Nutrition” 137, 3: 533–536. DOI: https://doi.org/10.1093/jn/137.3.533
Nord M., Kantor L.S., 2006: Seasonal Variation in Food Insecurity is Associated with Heating and Cooling Costs among Low-Income Elderly Americans. ”The Journal of Nutrition” 136, 11: 2939–2944. DOI: https://doi.org/10.1093/jn/136.11.2939
Nord M., Coleman-Jensen A., Andrews M., Carlson S., 2010: Household Food Security in the United States, 2009. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.
Pinstrup-Andersen P., Pandya-Lorch R., Rosegrant M.W., 2001: Global Food Security: A Review of the Challenges. In: The Unfinished Agenda. Perspectives on Overcoming Hunger, Poverty, and Environmental Degradation. Ed. P. Pinstrup-Andersen, R. Pandya-Lorch. International Food Policy Research Institute, Washington D.C.
Poczta W., Pawlak K., Dec M., 2008: Globalny problem żywnościowy – typologia krajów według stopnia niedożywienia. „Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny” LXX, 4: 191–204.
Runge C.H., Senauer B., Pardey P.G., Rosegrant M.W., 2003: Ending Hunger in Our Lifetime. Food Security and Globalization. The Johns Hopkins University Press, Baltimore, London.
Sen A., 1981: Poverty and Famines. An Essay on Entitlement and Deprivation. Oxford University Press, Oxford, New York.
Sen A., 1999: Development as Freedom. Oxford University Press, Oxford, New York.
Smith K., 1951: The Malthusian Controversy. Routledge & Kegan Paul, London.
The State of Food and Agriculture 2006, 2006. FAO, Rome.
The State of Food and Agriculture 2010–2011, 2011. FAO, Rome.
World Agriculture: Towards 2015/2030. An FAO Perspective, 2003. Ed. J. Bruinsma. FAO, Rome.
Zegar J.S., 2007: Globalny problem żywnościowy a polskie rolnictwo. „Wieś i Rolnictwo” 3: 9–28.
Pobrania
Liczba pobrań artykułu
Strony
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2011 Wieś i Rolnictwo
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.