Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach wysoko rozwiniętych (na przykładzie USA)

Autor

  • Karolina Pawlak Autorka jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Słowa kluczowe:

bezpieczeństwo żywnościowe, głód, niedożywienie, gospodarstwo domowe, ubóstwo, minimum socjalne, USA

Abstrakt

Celem artykułu jest określenie poziomu bezpieczeństwa żywnościowego gospodarstw domowych w USA i dokonanie ich typologii według poziomu bezpieczeństwa żywnościowego oraz wybranych cech demograficzno-ekonomicznych. W analizie wykorzystano wyniki badań wtórnych przeprowadzonych przez Sekcję Badań Ekonomicznych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w grudniu 2009 roku. Wykazano, że 15% amerykańskich gospodarstw domowych było okresowo lub trwale pozbawionych bezpieczeństwa żywnościowego, a częstość występowania problemów z zaspokajaniem podstawowych potrzeb żywnościowych była ściśle związana zarówno z poziomem uzyskiwanych przez nie dochodów, jak i czynnikami pozaekonomicznymi, takimi jak typ gospodarstwa domowego, przynależność rasowa czy etniczna oraz miejsce zamieszkania.

Bibliografia

Cohen B., Parry J., Yang K., 2002: Household Food Security in the United States, 1998 and 1999. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D. C.

De Haen H., 2005: Promoting agriculture for poverty reduction – building on the New political commitments. ”Quarterly Journal of International Agriculture” 44, 4: 327–334.

Dec M., Pawlak K., Poczta W., 2008: Determinanty sytuacji wyżywieniowej ludności świata. „Wieś i Rolnictwo” 2: 9–25.

Dowd D., 2009: Inequality and the Global Economic Crisis. Pluto Press, London, New York.

FAO Statistical Yearbook 2010, 2010. FAO, Rome.

Foster P., Leathers H.D., 1999: The World Food Problem. Tackling the Causes of Undernutrition in the Third World. Lynne Rienner Publishers, Boulder, London.

Gospodarka rolniczo-żywnościowa świata, 1987. Red. J. Górecki. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Górecki J., 2004: Ocena sytuacji rolno-żywnościowej świata w kontekście handlu międzynarodowego i rozszerzenia UE. „Problemy rolnictwa światowego” XI.

Gulbicka B., 2003: Bezpieczeństwo żywnościowe krajów rozwijających się. IERiGŻ, Warszawa.

Gulbicka B., 2009: Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się. Raport Programu Wieloletniego 2005–2009, nr 124. IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Gundersen C., Gruber J., 2001: The Dynamic Determinants of Food Insufficiency. In: Second Food Security Measurement and Research Conference, 2: Papers, Ed. M.S. Andrews, M.A. Prell. Food Assistance and Nutrition Research Report. 11-2, United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.

King A., Schneider B., 1992: Pierwsza rewolucja globalna. Raport dla Klubu Rzymskiego. Polskie Towarzystwo Współpracy z Klubem Rzymskim, Warszawa.

Knutson R.D., Penn J.B., Boehm W.T., 1995: Agricultural and Food Policy. Prentice Hall Education, Career & Technology, Englewood Cliffs.

Knutson R.D., Penn J.B., Flinchbaugh B.L., 2004: Agricultural and Food Policy. Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River.

Lappé F.M., Collins J., 1986: World Hunger. Twelve Myths. Grove Weidenfeld, New York.

Malthus T.R., 1798: An Essay on the Principle of Population, As It Affects the Future Improvement of Society. Printed for J. Johnson, London.

Małysz J., 1991: Bezpieczeństwo żywnościowe: strategiczna potrzeba ludzkości. PWN, Warszawa.

Nord M., 2009: Food Insecurity in Households with Children. Prevalence, Severity, and Household Characteristics. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.

Nord M., Brent C.P., 2002: Food Insecurity in Higher Income Households. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D. C.

Nord M., Hopwood H., 2007: Recent Advances Provide Improved Tools for Measuring Children's Food Security. ”The Journal of Nutrition” 137, 3: 533–536.

Nord M., Kantor L.S., 2006: Seasonal Variation in Food Insecurity is Associated with Heating and Cooling Costs among Low-Income Elderly Americans. ”The Journal of Nutrition” 136, 11: 2939–2944.

Nord M., Coleman-Jensen A., Andrews M., Carlson S., 2010: Household Food Security in the United States, 2009. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.

Pinstrup-Andersen P., Pandya-Lorch R., Rosegrant M.W., 2001: Global Food Security: A Review of the Challenges. In: The Unfinished Agenda. Perspectives on Overcoming Hunger, Poverty, and Environmental Degradation. Ed. P. Pinstrup-Andersen, R. Pandya-Lorch. International Food Policy Research Institute, Washington D.C.

Poczta W., Pawlak K., Dec M., 2008: Globalny problem żywnościowy – typologia krajów według stopnia niedożywienia. „Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny” LXX, 4: 191–204.

Runge C.H., Senauer B., Pardey P.G., Rosegrant M.W., 2003: Ending Hunger in Our Lifetime. Food Security and Globalization. The Johns Hopkins University Press, Baltimore, London.

Sen A., 1981: Poverty and Famines. An Essay on Entitlement and Deprivation. Oxford University Press, Oxford, New York.

Sen A., 1999: Development as Freedom. Oxford University Press, Oxford, New York.

Smith K., 1951: The Malthusian Controversy. Routledge & Kegan Paul, London.

The State of Food and Agriculture 2006, 2006. FAO, Rome.

The State of Food and Agriculture 2010–2011, 2011. FAO, Rome.

World Agriculture: Towards 2015/2030. An FAO Perspective, 2003. Ed. J. Bruinsma. FAO, Rome.

Zegar J.S., 2007: Globalny problem żywnościowy a polskie rolnictwo. „Wieś i Rolnictwo” 3: 9–28.

Pobrania

Liczba pobrań artykułu

65

Strony

67-83

Jak cytować

Pawlak, K. (2011) „Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach wysoko rozwiniętych (na przykładzie USA)”, Wieś i Rolnictwo, s. 67–83. Dostępne na: https://kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/article/view/273 (Udostępniono: 26 kwiecień 2024).

Dział

ROZPRAWY I STUDIA