Struktura produkcji indywidualnego gospodarstwa rolnego w Polsce i w krajach UE-27. Analiza podobieństw w 2007 roku
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir.2010.3.148/05Słowa kluczowe:
struktura produkcji, produkcja roślinna i zwierzęca, podobieństwo struktur, indywidualne gospodarstwo rolneAbstrakt
Celem wykonanych badań było porównanie struktury produkcji rolniczej przeciętnego polskiego indywidualnego gospodarstwa rolnego z produkcją przeciętnego gospodarstwa z krajów UE-27. W analizach wykorzystano dane FADN dla roku 2007. Zastosowano analizę opisowa i porównawczą, a także wybrane metody statystyczne (wskaźniki natężenia i struktury, miarę podobieństwa struktur, standaryzację cech prostych i hierarchiczną klasyfikację aglomeracyjną). Po porównaniu podstawowych średnich wyników polskiego i unijnego gospodarstwa rolnego, okazało się, że większość tych kategorii w polskim przeciętnym indywidualnym gospodarstwie rolnym była o ok. połowę niższa niż w gospodarstwie unijnym. W trzech rankingach według wartości bezwzględnych produkcji ogółem, produkcji roślinnej i produkcji zwierzęcej, polskie przeciętne gospodarstwo rolne zajęło końcowe pozycje pośród 26 innych przeciętnych unijnych gospodarstw rolnych. Po zastosowaniu miary podobieństwa struktur, okazało się, że struktura produkcji ogółem polskiego przeciętnego gospodarstwa rolnego jest charakterystyczna dla krajów Europy Środkowej i Północnej. Przy czym struktura produkcji roślinnej przeciętnego polskiego gospodarstwa rolnego jest najbardziej podobna do struktury produkcji roślinnej gospodarstwa brytyjskiego i niemieckiego, a struktura produkcji zwierzęcej do struktury węgierskiej. Przeprowadzona hierarchiczna klasyfikacja aglomeracyjna (ze względu strukturę produkcji, rozmiar ESU, powierzchnię UR, produkcję i dochód) zakwalifikowała polskie przeciętne gospodarstwo rolne do klasy średnio-małych gospodarstw z Europy Środkowej i Wschodniej o produkcji głównie roślinnej ze znacznym udziałem w produkcji: zbóż, warzyw i kwiatów, ale i także mleka krowiego i produktów mlecznych oraz wieprzowiny.Bibliografia
Chmielewska B., Mierosławska A., 2007: Krajowa czy regionalna strategia rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich? „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 2.
FADN 2010 (www.europa.eu.int/comm/agriculture/rica/dwh – czerwiec 2010).
Kapusta F., 2007: Pozycja rolnictwa polskiego w UE-25. Roczniki Naukowe SERiA IX, 1.
Miś T., 2008: Oddziaływanie doradztwa na zmiany w gospodarstwach w aspekcie zwiększenia ich konkurencyjności. Roczniki Naukowe SERiA X, 1.
Pawlak K., Poczta W., 2007: Pozycja konkurencyjna polskiego sektora rolno-spożywczego na jednolitym rynku europejskim. „Wieś i Rolnictwo” 4. DOI: https://doi.org/10.53098/wir.2008.4.141/05
Poczta W., Czubak W., Pawlak K., 2009: Zmiany w wolumenie produkcji i dochodach rolniczych w warunkach akcesji Polski do UE. „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 4.
Polskie rolnictwo na tle rolnictwa Unii Europejskiej, 2004. Fiszka informacyjna. CIE (www.rcie.lodz.pl; czerwiec 2010).
Uniwersalia polityki rolnej w gospodarce rynkowej, 2007. Red. A. Czyżewski. Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań.
Walesiak M., 2004: Metody klasyfikacji. W: Metody statystycznej analizy wielowymiarowej w badaniach marketingowych. Red. E. Gatnar, M. Walesiak. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław.
Wyniki standardowe uzyskane przez indywidualne gospodarstwa rolne prowadzące rachunkowość rolną w 2005 roku, 2006. IERiGŻ, Warszawa.
Wysocki F., Lira J., 2005: Statystyka opisowa. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań.
Pobrania
Liczba pobrań artykułu
Strony
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Wieś i Rolnictwo
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.