Marketability and economic production conditions for organic farming in Poland

Authors

  • Teresa Nowogródzka Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach
  • Stanisław Szarek Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach
  • Marian Podstawka Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2013.2.159/10

Keywords:

organic farm, economics of production, marketability

Abstract

The marketability of organic production on farms in Poland was investigated. It was found that this ratio was less than 43%. In the study population there was a high percentage farms of non-marketable and with a marketability not exceeding 20%. The average farm income was about 23,000 PLN per household and was dependent on the marketability of production. Production on farms to 10 ha of arable land was non-profitable. The most important factors affecting profitability of organic farms were: area of agricultural land, livestock density, the value of commodity production, expenditures on plant production, the number of distribution channels. 

Wyniki badań są rezultatem zadania zleconego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr RRe-029-22-19/11(33) w temacie „Analiza krajowego rynku i rozpoznawalności produktów ekologicznych, struktury popytu, oczekiwań konsumentów i wielkości obrotów produktami ekologicznymi”.

References

Golinowska M., 2012: Developments of organic farms production in Poland. ”Journal of Agribusiness and Rural Development”3 (25): 113–123.

Grzelak A., 2008: Związki gospodarstw rolnych z rynkiem w Polsce po roku 1990. Próba określenia intensywności i efektywności. Wydaw. AE w Poznaniu, Poznań.

Janowska-Biernat J., Golinowska M., 2006: Tendencje w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 1990–2005. „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu” 540: 195–202.

Komorowska D., 2012: Intensywność produkcji i wyniki produkcyjne wybranych typów gospodarstw ekologicznych. „Roczniki Naukowe SERiA” 5: 107–112.

Kondratowicz-Pozorska J., 2006: Analiza uwarunkowań rozwoju gospodarstw ekologicznych w Polsce. „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu” 540: 227–234.

Koreleska E., 2006: Rolnictwo ekologiczne w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu” 540: 241–246.

Marcysiak A., 2006: Zróżnicowanie zakresu rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w układzie terytorialnym. „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu” 540: 311–318.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009–2010, 2011. IJHARS, Warszawa.

Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2010, 2010. GUS, Warszawa.

Sowula-Skrzyńska E., Okularczyk S., 2006: Efektywność ekonomiczna zintegrowanej i ekologicznej produkcji żywca wołowego. „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu” 540: 467–472.

Szumiec A., Borecka A., 2012: Efekty produkcyjno-techniczne ekologicznych gospodarstw produkujących mleko na Podlasiu i Dolnym Śląsku. „Roczniki Naukowe SERiA” XIV, 5: 193–197.

Wdrożenie produkcji ekologicznej i marketing jego produktów szansą rozwoju gospodarstw rolnych i regionów, 2010. Materiały szkoleniowe, Skierniewice.

Wyniki standardowe uzyskane przez ekologiczne gospodarstwa rolne uczestniczące w polskim FADN w 2009 roku, 2011. IERiGŻ, Warszawa.

Article file downloads

111

Pages

157-168

How to Cite

Nowogródzka, T., Szarek, S. and Podstawka, M. (2013) “Marketability and economic production conditions for organic farming in Poland”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (2 (159), pp. 157–168. doi: 10.53098/wir.2013.2.159/10.

Issue

Section

MATERIALS FROM RESEARCH