Economic and Ecological Aspects of the Operation of Food Processing Enterprises in Lubelskie Province

Authors

  • Armand Kasztelan Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Anna Kierepka-Kasztelan Autorka jest pracownikiem naukowym Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Zamościu

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2009.2.143/08

Keywords:

food industry, environmental pollution, environmental protection expenditures

Abstract

The article, on one hand, presents the food industry's impact on the natural environment and, on the other hand, describes the results of efforts to analyse the food industry's outlays on investments connected with environmental protection, basing on research conducted with the help of questionnaires. The research covered the food processing enterprises of the Lubelskie province. The surveyed enterprises, which are dispersed and characterised by a high degree of fragmentation, have a strong influence on the level of pollution in the region. This compels the food sector's entities to engage in environmental projects. In the analysed period the value of the sector's pro-ecological investments grew four times. These investments were most frequently financed from the food industry's own resources which accounted for more than a half of the expended amounts. Investments in waste-water management and investments in the protection of waters have the highest share in the structure of implemented pro-ecological ventures — both in terms of quantity and value. A division of the investments by type shows, however, that "end-of-pipe" investments, that is investments which limit the emission of the generated pollutants, are still dominating.

References

Antoszek J., 2004: Przemysł spożywczy a rozwój zrównoważony obszarów wiejskich województwa lubelskiego. „Annales UMCS” B, LIX: 16.

Environmental expenditure statistics. Industry data collection handbook, 2005. Eurostat, European Communities.

Kapusta F., 2000: Rola integracji rolnictwa z przemysłem spożywczym w kreowaniu zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. „Roczniki Naukowe SERiA” II, 3.

Ochrona środowiska w województwie lubelskim w 2004 r., 2005. US, Lublin.

Program ochrony środowiska dla województwa lubelskiego, 2004. Urząd Marszałkowski, Lublin.

Raport o stanie środowiska województwa lubelskiego w 2004 r., 2005. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Lublin.

Rocznik statystyczny woj. lubelskiego 2004. US, Lublin.

Rocznik statystyczny woj. lubelskiego 2005. US, Lublin.

Strategia rozwoju województwa lubelskiego na lata 2006–2020. Uwarunkowania i diagnoza stanu wyjściowego, 2005. Tom I, Zarząd Województwa Lubelskiego, Lublin.

Article file downloads

55

Pages

152-162

How to Cite

Kasztelan, A. and Kierepka-Kasztelan, A. (2009) “Economic and Ecological Aspects of the Operation of Food Processing Enterprises in Lubelskie Province”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (2 (143), pp. 152–162. doi: 10.53098/wir.2009.2.143/08.

Issue

Section

MATERIALS FROM RESEARCH