Kluczowe potrzeby gospodarstw mlecznych w kontekście budowania odporności – perspektywa rolników

Autor

  • Ewa Kołoszycz Dr Ewa Kołoszycz, Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Ekonomiczny, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. K. Janickiego 31, 71-270 Szczecin https://orcid.org/0000-0001-8508-0772
  • Artur Wilczyński dr Artur Wilczyński, Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Ekonomiczny, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. K. Janickiego 31, 71-270 Szczecin https://orcid.org/0000-0002-5019-1314

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2025.1.206/04

Słowa kluczowe:

gospodarstwa mleczne, odporność, potrzeby rolników, innowacje, wymiana wiedzy

Abstrakt

Gospodarstwa mleczne stają w obliczu nowych wyzwań związanych ze zmianami klimatycznymi oraz wpływem czynników ekonomicznych, społecznych i instytucjonalnych na ich bieżącą działalność oraz strategię funkcjonowania. Jednym z kluczowych elementów tej strategii powinna być odporność – w kontekście adaptacji do zmieniających się warunków mająca zapewnić długookresową stabilność działania gospodarstwa. Celem artykułu była identyfikacja kluczowych potrzeb, których realizacja zwiększa odporność grup gospodarstw mlecznych wyróżnionych ze względu na wybrane cechy społeczno-demograficzne i ekonomiczno-organizacyjne. Wyniki badań wskazują, że poziom wykształcenia i wielkość stada miały ograniczony wpływ na klasyfikację potrzeb, ponieważ większość z nich była wspólna dla badanych grup. Rolnicy najczęściej wskazywali na znaczenie praktyk i innowacji sprzyjających: równowadze między życiem zawodowym a prywatnym, poprawie dobrostanu zwierząt, efektywności komunikacji oraz wykorzystaniu odnawialnych źródeł energii.

Bibliografia

Accatino F., Paas W.H., Herrera H., Appel F., Pinsard C., Shi Y., Schutz L., Kopainsky B., Bańkowska K., Bijttebier J., Black J., Gavrilescu C., Krupin V., Manevska-Tasevska G., Ollendorf F., Peneva M., Rommel J., San Martín C., Severini S., Reidsma P. (2020). D5.5 Impacts of future scenarios on the resilience of farming systems across the EU assessed with quantitative and qualitative methods. Sustainable and resilient EU farming systems (SURE-Farm) project report. EU Horizon 2020 Grant Agreement No. 727520.

Alexander D.E. (2013). Resilience and disaster risk reduction: An etymological journey. Natural Hazards and Earth System Sciences, 13(11), 2707–2716. DOI: https://doi.org/10.5194/nhess-13-2707-2013

Anderies J.M., Folke C., Walker B., Ostrom E. (2013). Aligning key concepts for global change policy: Robustness, resilience, and sustainability. Ecology and Society, 18(2). DOI: https://doi.org/10.5751/ES-05178-180208

Arzeni A., Ascione E., Borsotto P., Carta V., Castellotti T., Vagnozzi A. (2021). Analysis of farms characteristics related to innovation needs: A proposal for supporting the public decision-making process. Land Use Policy, 100, 104892. DOI: https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2020.104892

Biggs R., Schlüter M., Schoon M.L. (2015). Principles for Building Resilience: Sustaining Ecosystem Services in Social-Ecological Systems. Cambridge: Cambridge University Press. DOI: https://doi.org/10.1017/CBO9781316014240

Botha N., Turner J.A., Fielke S., Klerkx L. (2017). Using a co-innovation approach to support innovation and learning: Cross-cutting observations from different settings and emergent issues. Outlook on Agriculture, 46(2), 87–91. DOI: https://doi.org/10.1177/0030727017707403

Bristow G., Healy A. (2018). Innovation and regional economic resilience: An exploratory analysis. Annals of Regional Science, 60(2), 265–284. DOI: https://doi.org/10.1007/s00168-017-0841-6

Brown K. (2014). Global environmental change I: A social turn for resilience? Progress in Human Geography, 38(1), 107–117. DOI: https://doi.org/10.1177/0309132513498837

Darnhofer I. (2014). Resilience and why it matters for farm management. European Review of Agricultural Economics, 41(3), 461–484. DOI: https://doi.org/10.1093/erae/jbu012

Dixon J., Gulliver A., Gibbon D. (2001). Farming Systems and Poverty: Improving Farmers’ Livelihoods in a Changing World. Rome–Washington DC: FAO, World Bank.

Dogliotti S., García M.C., Peluffo S., Dieste J.P., Pedemonte A.J., Bacigalupe G.F., Scarlato M., Alliaume F., Alvarez J., Chiappe M., Rossing W.A.H. (2014). Co-innovation of family farm systems: A systems approach to sustainable agriculture. Agricultural Systems, 126, 76–86. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2013.02.009

Doherty B., Ensor J., Heron T., Prado P. (2019). Food systems resilience: Towards an interdisciplinary research agenda. Emerald Open Research, 1(10), 1–16. DOI: https://doi.org/10.1108/EOR-10-2023-0001

EC SCAR [European Commission Standing Committee on Agricultural Research] (2012). Agricultural Knowledge and Innovation Systems in Transition – A Reflection Paper. Luxembourg: Publications Office of the European Union.

Fieldsend A.F., Voitovska Y., Toirov F., Markov R., Alexandrova N. (2019). A sustainable approach to fostering agricultural knowledge sharing in conflict-affected areas of Eastern Ukraine. NJAS – Wageningen Journal of Life Sciences, 89, 100293. DOI: https://doi.org/10.1016/j.njas.2019.02.004

Folke C. (2016). Resilience (republished). Ecology and Society, 21(4), 1–30. DOI: https://doi.org/10.5751/ES-09088-210444

Folke C. (2006). Resilience: The emergence of a perspective for social-ecological systems analyses. Global Environmental Change, 16(3), 253–267. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2006.04.002

Folke C., Carpenter S.R., Walker B., Scheffer M., Chapin T., Rockström J. (2010). Resilience thinking: Integrating resilience, adaptability and transformability. Ecology and Society, 15(4). DOI: https://doi.org/10.5751/ES-03610-150420

Gargiulo J.I., Eastwood C.R., Garcia S.C., Lyons N.A. (2018). Dairy farmers with larger herd sizes adopt more precision dairy technologies. Journal of Dairy Science, 101(6), 5466–5473. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2017-13324

Holling C.S. (1973). Resilience and stability of ecological systems. Annual Review of Ecology and Systematics, 4, 1–23. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev.es.04.110173.000245

Ingram J., Gaskell P., Mills J., Dwyer J. (2020). How do we enact co-innovation with stakeholders in agricultural research projects? Managing the complex interplay between contextual and facilitation processes. Journal of Rural Studies, 78, 65–77. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2020.06.003

Jones-Bitton A., Best C., MacTavish J., Fleming S., Hoy S. (2020). Stress, anxiety, depression, and resilience in Canadian farmers. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 55(2), 229–236. DOI: https://doi.org/10.1007/s00127-019-01738-2

Kenny U., Regan Á., Hearne D., O’Meara C. (2021). Empathising, defining and ideating with the farming community to develop a geotagged photo app for smart devices: A design thinking approach. Agricultural Systems, 194, 1–22. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2021.103248

Knickel K., Brunori G., Rand S., Proost J. (2009). Towards a better conceptual framework for innovation processes in agriculture and rural development: From linear models to systemic approaches. The Journal of Agricultural Education and Extension, 15(2), 131–146. DOI: https://doi.org/10.1080/13892240902909064

Köbrich C., Rehman T., Khan M. (2003). Typification of farming systems for constructing representative farm models: Two illustrations of the application of multi-variate analyses in Chile and Pakistan. Agricultural Systems, 76(1), 141–157. DOI: https://doi.org/10.1016/S0308-521X(02)00013-6

Meuwissen M.P.M., Feindt P.H., Spiegel A., Termeer C.J.A.M., Mathijs E., Mey Y. de, Finger R., Balmann A., Wauters E., Urquhart J., Vigani M., Zawalińska K., Herrera H., Nicholas-Davies P., Hansson H., Paas W., Slijper T., Coopmans I., Vroege W., Reidsma P. (2019). A framework to assess the resilience of farming systems. Agricultural Systems, 176, 102656. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2019.102656

O’Donoghue C., Heanue K. (2018). The impact of formal agricultural education on farm level innovation and management practices. Journal of Technology Transfer, 43(4), 844–863. DOI: https://doi.org/10.1007/s10961-016-9529-9

OECD, EU [European Union], UIS [UNESCO Institute for Statistics] (2015). ISCED 2011 Operational Manual: Guidelines for Classifying National Education Programmes and Related Qualifications. Paris: OECD Publishing. DOI: https://doi.org/10.1787/9789264228368-en

Quaicoe O., Asiseh F., Baffoe-Bonnie A., Ng’ombe J.N. (2023). Small farms in North Carolina, United States: Analyzing farm and operator characteristics in the pursuit of economic resilience and sustainability. Applied Economic Perspectives and Policy, 46(1), 13–31. DOI: https://doi.org/10.1002/aepp.13392

Quinlan A.E., Berbés-Blázquez M., Haider L.J., Peterson G.D. (2016). Measuring and assessing resilience: Broadening understanding through multiple disciplinary perspectives. Journal of Applied Ecology, 53(3), 677–687. DOI: https://doi.org/10.1111/1365-2664.12550

Richardson M., Coe R., Descheemaeker K., Haussmann B., Wellard K., Moore M., Maland Cady J., Gubbels P., Tchuwa F., Paz Y.R., Nelson R. (2022). Farmer research networks in principle and practice. International Journal of Agricultural Sustainability, 20(3), 247–264. DOI: https://doi.org/10.1080/14735903.2021.1930954

SARE [Sustainable Agriculture Research and Education] (2018). Cultivating Climate Resilience on Farms and Ranches. Sustainable Agriculture Research and Education (SARE) Program, 301. Washington, DC: SARE, NIFA, USDA.

Spiegel A., Slijper T., Mey Y. de, Meuwissen M.P.M., Poortvliet P.M., Rommel J., Hansson H., Vigani M., Soriano B., Wauters E., Appel F., Antonioli F., Gavrilescu C., Gradziuk P., Finger R., Feindt P.H. (2021). Resilience capacities as perceived by European farmers. Agricultural Systems, 193, 103224. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2021.103224

Šumane S., Kunda I., Knickel K., Strauss A., Tisenkopfs T., Rios I. des Ios, Rivera M., Chebach T., Ashkenazy A. (2018). Local and farmers’ knowledge matters! How integrating informal and formal knowledge enhances sustainable and resilient agriculture. Journal of Rural Studies, 59, 232–241. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2017.01.020

Urruty N., Tailliez-Lefebvre D., Huyghe C. (2016). Stability, robustness, vulnerability and resilience of agricultural systems: A review. Agronomy for Sustainable Development, 36(1), 1–15. DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-015-0347-5

Zorn A., Zimmert F. (2022). Structural change in the dairy sector: Exit from farming and farm type change. Agricultural and Food Economics, 10(1). Berlin–Heidelberg: Springer. DOI: https://doi.org/10.1186/s40100-022-00212-z

Pobrania

Liczba pobrań artykułu

58

Strony

91-112

Jak cytować

Kołoszycz, E. i Wilczyński, A. (2025) „Kluczowe potrzeby gospodarstw mlecznych w kontekście budowania odporności – perspektywa rolników”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (1 (206), s. 91–112. doi: 10.53098/wir.2025.1.206/04.