Rolnictwo w rozwoju obszarów wiejskich
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir022018/02Słowa kluczowe:
proces dezagraryzacji, rolnictwo industrialne, rolnictwo ekologiczne, witalność wsiAbstrakt
Do najważniejszych procesów rozwoju społeczno-gospodarczego w drugim tysiącleciu naszej ery należą deruralizacja i dezagraryzacja. Procesy te wzajemnie się wspierają i warunkują. Nabrały one przyspieszenia wraz z rozwojem kapitalizmu, gospodarki rynkowej i uprzemysłowieniem. Ich przebieg w dobie postindustrialnej zaczyna się zmieniać, również w przypadku Polski. Wyzwania, jakie są obecnie formułowane pod adresem wsi i rolnictwa, a także obecne uwarunkowania rozwojowe wymagają nowego spojrzenia na relacje rolnictwa i wsi, w szczególności na ocenę procesu dezagraryzacji wsi oraz dalszy jego przebieg. Wiąże się to z rodzącą się zmianą paradygmatu rozwoju rolnictwa – przechodzeniem z rolnictwa industrialnego do rolnictwa zrównoważonego. Paradygmaty te różnią się wiązką celów i funkcji oraz sposobów produkcji (praktyk rolniczych). Pierwszy ogranicza się do maksymalizacji korzyści ekonomicznej i funkcji produkcyjnej oraz bazuje na szerokim wykorzystywaniu przemysłowych środków produkcji, natomiast drugi uwzględnia także dobra publiczne i funkcje ekosystemowe oraz bazuje na wykorzystywaniu zasobów przyrodniczych. Przyszłościową formą rolnictwa wydaje się rolnictwo ekologiczne, które wykazuje wysoką dynamikę wzrostu. W dającym się przewidzieć czasie najbardziej prawdopodobny jest jednak dualny rozwój rolnictwa, tj. mieszczący się w przedziale wyznaczanym przez przedsiębiorstwa korporacyjne i gospodarstwa rodzinne, jak też technologie (praktyki) industrialne i organiczne (ekologiczne). Wymienione zjawiska (procesy) są przedmiotem refleksji i analizy artykułu, którego celem jest przedstawienie możliwości wykorzystania rolnictwa w rozwoju wsi z uwzględnieniem stopnia urbanizacji.Bibliografia
Arystoteles (1964). Ekonomika (tłum. L. Piotrowicz). Warszawa: PWN.
Cato (1956). O gospodarstwie wiejskim (tłum. S. Łoś) (Biblioteka Narodowa, seria II, nr 104). Wrocław–Kraków: Zakład im. Ossolińskich.
Cork 2.0 Declaration (2016). A Better Life in Rural Areas. https://ec.europa.eu/agriculture/…/cork-declaration-2-0_en.pdf [dostęp: 18.01.2018].
Cyceron (2010). O starości (tłum. Z. Cierniakowa). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
De Ponti T., Rijk B., van Ittersum M. (2012). The crop yield gaps between organic and conventional agriculture. Agricultural Systems, 109, 1–9. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2011.12.004
EC (2017a). EU Action for Smart Villages. https://ec.europa.eu/…/sites/…/rur-dev-small-villages_en.pdf [dostęp: 18.01.2018].
EC (2017b). The Future of Food and Farming. EC, COM(2017) 713 final, Brussels, 29.11.2017.
EEA (2017). Food in green light. A systems approach to sustainable food. Luxembourg: Publication Office of the European Union.
FAO (2015). The State of Food Insecurity in the World 2015. Roma: Food and Agriculture Organization, International Fund for Agricultural Development & World Food Programme.
Fottorino É. (1999). Człowiek ziemi (tłum. B. Firmanty, M. Radecka). Warszawa: LSW.
Franks J.R. (2014). Sustainable intensification: A UK perspective. Food Policy, 47, 71–80. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2014.04.007
Głodowska M., Gałązka A. (2017). Wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko w koncepcji rozwoju zrównoważonego. Wieś i Rolnictwo, 2, 147–165. DOI: https://doi.org/10.53098/wir022017/07
Goszczyński W. (2014). Smak zmiany. Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar.
Goszczyński W., Knieć W. (2010). Rolnictwo w sieci – alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności. Wieś i Rolnictwo, 2 (147), 49–64. DOI: https://doi.org/10.53098/wir.2010.2.147/03
Halberg N., Panneerselvam P., Treyer S. (2015). Eco-functional intensification and food security: Synergy or compromise? Sustainable Agriculture Research, 4 (3), 126–139. DOI: https://doi.org/10.5539/sar.v4n3p126
IPES-Food (2016). From uniformity to diversity: a paradigm shift from industrial agriculture to diversified agroecological systems. International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (www.ipes-food.org).
Kłodziński M. (2006). Aktywizacja społeczno-gospodarcza gmin wiejskich i małych miast. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Kremen C., Miles A. (2012). Ecosystem services in biologically diversified versus conventional farming systems: Benefits, extarnalities, and trade-offs. Ecology and Society, 17 (4). DOI: https://doi.org/10.5751/ES-05035-170440
Ksenofont (1966). Wybór pism (tłum. S. Hammer et al.) (Biblioteka Narodowa, seria II, nr 39). Wrocław: Ossolineum.
Meier M.S., Stoessel F., Jungbluth N., Juraske R., Stolze M. (2015). Environmental impacts of organic and conventional agricultural products – are the differences captured by the life cycle assessement? Journal of Environmental Management, 149, 193–208. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2014.10.006
Mockshell J., Kamanda J. (2017). Beyond the Agroecological and Sustainable Agricultural Intensification Debate: Is Blended Sustainability the Way Forward? German Development Institute, Discussion Paper 16. DOI: https://doi.org/10.1080/14735903.2018.1448047
The Montpellier Panel (2013). Sustainable Intensification: A New Paradigm for African Agriculture. London.
MROW (2016). Monitoring rozwoju obszarów wiejskich. Etap II. Synteza (koordynator projektu: M. Stanny). Warszawa: EFRWP, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
OECD (2006). The New Rural Paradigm: Policies and Governance. Paris: OECD Publishing. DOI: https://doi.org/10.1787/9789264023918-en
OECD (2016). A New Rural Development Paradigm for the 21st Century: A Toolkit for developing countries. Paris: Development Centre Studies, OECD Publishing. DOI: https://doi.org/10.1787/9789264252271-en
Ponisio L.C., M’Gonigle K., Mace K.C., Palomino J., de Valpine P., Kremen C. (2015). Diversification practices reduce organic to conventional yield gap. Proceedings of the Royal Society of London, B 282, 20141396. DOI: https://doi.org/10.1098/rspb.2014.1396
Reganold J.P., Watcher J.M. (2016). Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, 2, 1–10. DOI: https://doi.org/10.1038/nplants.2015.221
Runowski H., Filipiak T., Maciejczak M. (2017). Perspektywy rozwoju rolnictwa na drodze industrialnej. W: J.St. Zegar (red.). Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym, t. 39 (s. 51–89). Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
Sadura P., Murawska K., Włodarczyk Z. (2017). Wieś w Polsce 2017: diagnoza i prognoza. Warszawa: Fundacja Wspomagania Wsi.
Schumacher F.F. (1981). Małe jest piękne. Spojrzenie na gospodarkę świata z założeniem, że człowiek coś znaczy (tłum. E. Szymańska, J. Strzelecki). Warszawa: PIW.
Silici L. (2014). Agroecology. What it is and what it has to offer. IIED, Issue Paper.
Smith A. (2007). Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów (tłum. A. Prejbisz, B. Jasińska). T. 1 (wyd. oryg. 1776). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Stanny M. (2013). Przestrzenne zróżnicowanie rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Tittonel P.A. (2014). Ecological intensification of agriculture – sustainable by nature. Current Opinion in Environmental Sustainability, 8, 53–61. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cosust.2014.08.006
Tomczak F. (2005). Gospodarka rodzinna w rolnictwie: uwarunkowania i mechanizmy rozwoju. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Warron M.T. (1991). O gospodarstwie rolnym (tłum. I. Mikołajczyk). Wrocław–Warszawa–Kraków: PAN, Ossolineum.
Wilkin J. (red.) (2010). Wielofunkcyjność rolnictwa. Kierunki badań, podstawy metodologiczne i implikacje praktyczne. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Willer H., Lernoud J. (red.) (2017). The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, and IFOAM – Organic International, Bonn, Version 1.2, 20.02.2017. http://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2017.html [dostęp: 18.01.2018].
Woś A., Zegar J.St. (2002). Rolnictwo społecznie zrównoważone. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
Wrzaszcz W. (2018). Organizational forms of organic farms in Poland. International Journal AGROFOR, 3(2), http://www.agrofor.rs/ba/index.php [dostęp: 18.01.2018]. DOI: https://doi.org/10.7251/AGRENG1802056W
Zegar J.St. (2012). Współczesne wyzwania rolnictwa. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Pobrania
Liczba pobrań artykułu
Strony
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2018 Wieś i Rolnictwo
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.