Propozycja delimitacji regionów agroturystycznych w Polsce
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir022016/08Słowa kluczowe:
agroturystyka, region agroturystyczny, regionalizacja, delimitacjaAbstrakt
W artykule zaproponowano wydzielenie regionów agroturystycznych Polski, z rozwiniętą infrastrukturą agroturystyczną, na podstawie liczby funkcjonujących gospodarstw agroturystycznych w gminach (kryterium administracyjne). Do analizy wykorzystano dane ośrodków doradztwa rolniczego o liczebności gospodarstw agroturystycznych w poszczególnych gminach, powiatach i województwach w 2011 r. W pierwszym etapie wszystkie gminy wiejskie i miejsko-wiejskie, w których funkcjonowało więcej niż pięć gospodarstw agroturystycznych (329 gmin), podzielono na trzy typy. W drugim etapie przeprowadzono regionalizację kraju poprzez wydzielenie większych terytoriów – turystycznych jednostek przestrzennych: regionów i rejonów, złożonych z gmin o dużej liczbie gospodarstw agroturystycznych. Wyróżniono 12 regionów agroturystycznych, z których większe zostały podzielone na rejony (łącznie 16 rejonów).Pobrania
Liczba pobrań artykułu
219
Strony
173-197
Jak cytować
Przezbórska-Skobiej, L. i Sobotka, S. (2016) „Propozycja delimitacji regionów agroturystycznych w Polsce”, Wieś i Rolnictwo, (2 (171), s. 173–197. doi: 10.53098/wir022016/08.
Numer
Dział
Artykuły