Wpływ atrakcyjności wiejskiej przestrzeni rekreacyjnej na działalność agroturystyczną gospodarstw rolnych regionu siedleckiego

Autor

  • Grażyna A. Ciepiela Autorka jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach
  • Jacek Sosnowski Autor jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2011.1.150/07

Słowa kluczowe:

atrakcyjność rekreacyjna terenu, agroturystyka, baza noclegowa, stopa wykorzystania obiektów noclegowych

Abstrakt

W celu przeanalizowania wpływu atrakcyjności terenu na areał gruntów użytkowanych rolniczo oraz zbadania zależności między atrakcyjnością wiejskiej przestrzeni rekreacyjnej, a wielkością agroturystycznej bazy noclegowej w regionie i jej wykorzystaniem, w latach 2006–2007 przebadano 87 gospodarstwach rolnych świadczących usługi turystyczne w regionie siedleckim. Do właścicieli tych gospodarstw skierowano ankietę zawierającą 17 pytań. Uzyskane dane opracowano graficznie i tabelarycznie, a także wykorzystano je do obliczenia wskaźnika wiejskiej przestrzeni rekreacyjnej, jako wielkości oceniającej walory środowiska przyrodniczego. Ponadto obliczono wskaźnik przeciętnej liczby udzielonych noclegów i stopę wykorzystania obiektu noclegowego. Powyższe wielkości poddano analizie statystycznej, wyliczając współczynnik korelacji liniowej Pearsona (r) i współczynnik determinacji (R2). Przeprowadzone badania wykazały, że działalność turystyczna prowadzona w badanych gospodarstwach przyczyniła się do zmniejszenia areału gruntów użytkowanych rolniczo średnio o 12,8%. Różnica w powierzchni użytków rolnych przed i w trakcie prowadzenia działalności turystycznej była istotnie dodatnio skorelowana z wartością wskaźnika wiejskiej przestrzeni rekreacyjnej i stopą wykorzystania obiektów noclegowych. Rozmieszczenie, wielkość bazy noclegowej i jej wykorzystanie również istotnie zależało od atrakcyjności przyrodniczej terenu.

Bibliografia

Drzewiecki M., 1992: Wiejska przestrzeń rekreacyjna. Instytut Turystyki, Warszawa.

Drzewiecki M., 2005: Agroturystyka w Polsce – stan obecny i tendencje rozwojowe. W: Uwarunkowania rozwoju turystyki wiejskiej związanej z obszarami wiejskimi. Red. B. Sawicki, J. Bergier. PWSZ im. Papieża Jana Pawła II, Biała Podlaska: 46–51.

Dubel K., 1996: Proekologiczna gospodarka na obszarach cennych przyrodniczo. „Człowiek i Przyroda” 4: 85–87.

Dubel K., 1997: Waloryzacja przyrodniczo-krajobrazowa gmin dla potrzeb planowania i turystyki na wsi. W: Zastosowanie ekologii krajobrazu w ekorozwoju. Problemy ekologii krajobrazu. T. I. Polska asocjacja ekologii krajobrazu. IGiPZ PAN, Warszawa: 91–102.

Dubel K., 2002: Przyrodnicze i kulturowe uwarunkowania rozwoju turystyki. W: Agroturystyka w teorii i praktyce. Red. K. Młynarczyk. Wydaw. UWM, Olsztyn: 139–146.

Informator: Mazowsze – Agroturystyka, 2005/2006. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Warszawa.

Łęczycki K., Jabłonka R., Marcysiak A., 2007: Motywy i uwarunkowania lokalizacyjne prowadzenia działalności agroturystycznej. W: Agroturystyka – moda czy potrzeba? Red. G.A. Ciepiela, J. Sosnowski. Monografie 80. Wydaw. AP, Siedlce: 180–188.

Rocznik Statystyczny Rolnictwo i Obszary Wiejskie, 2008a. GUS, Warszawa.

Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej, 2008b. GUS, Warszawa.

Rocznik Statystyczny Województwo Mazowieckie, 2008c. GUS, Warszawa.

Sawicki B., 2007: Agroturystyka w aktywizacji obszarów wiejskich. Wydaw. AR, Lublin.

Turystyka rekreacyjna i specjalna, 2003. Materiały szkoleniowe, FAPA.

Witkowska-Dąbrowska M., 2004: Metoda określania potencjału turystycznego gmin. W: Turystyka w rozwoju lokalnym. Red. I. Sikorska-Wolak. Wydaw. SGGW, Warszawa: 168–176.

Pobrania

Liczba pobrań artykułu

46

Strony

134-146

Jak cytować

A. Ciepiela, G. i Sosnowski, J. (2011) „Wpływ atrakcyjności wiejskiej przestrzeni rekreacyjnej na działalność agroturystyczną gospodarstw rolnych regionu siedleckiego”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (1 (150), s. 134–146. doi: 10.53098/wir.2011.1.150/07.

Numer

Dział

MATERIAŁY Z BADAŃ