Gospodarka wiejska w Polsce na osi czasu
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir.2020.4.189/03Słowa kluczowe:
gospodarka wiejska, poziom życia, oś czasu, rolnictwoAbstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie supozycji co do przyszłości gospodarki wiejskiej w Polsce, której rozwój ma prowadzić do podnoszenia poziomu życia i do zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. Gospodarkę wiejską kształtowaną przez czynniki kapitału ludzkiego, fizycznego i ekologicznego ujmuje się na osi czasu. Czynniki te są określane przede wszystkim przez rynek i politykę. Supozycje sformułowano na podstawie analizy teoretycznej bazującej na danych statystycznych i wynikach badań dostępnych w literaturze przedmiotu. Podstawowy wniosek sprowadza się do rozszczepienia się trajektorii rozwoju gospodarki wiejskiej w wiele możliwych ścieżek w przyszłości.
Bibliografia
Bański J. (2014). Perspektywy rozwoju polskiej wsi – wybrane zagadnienia. Wieś i Rolnictwo, 4 (165), 13–25.
Chmielewska B., Zegar J.S. (2019). Quality of life in the countryside after Poland’s accession to the European Union. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 60 (4), 31–44.
Davidova S.M., Mishra A.K., Thomson K.J. (eds.) (2019). Rural Policies and Employment: Transatlantic experiences. Singapore: World Scientific Publishing Co.
Dudek M. (2016). Sukcesja indywidualnych gospodarstw rolnych jako czynnik przeobrażeń w polskim rolnictwie. Studia i Monografie, 170. Warsaw: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.
EC (European Commission) (2017). Modernising and Simplifying the CAP: Socio-Economic Challenges Facing Agriculture and Rural Areas. Brussels: European Commission, Directorate General for Agriculture and Rural Development.
Ekspertyza (2019). Spójność społeczna na obszarach wiejskich – analiza i praktyczne wskazania. Expert opinion prepared by the team of B. Chmielewska (leader), J. Krzyżanowski, J. Zegar, T. Zegar for the National Network of Rural Areas (KSOW). Warsaw: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.
FAO, IFAD, UNICEF, WFP & WHO (2020). The State of Food Security and Nutrition in the World 2020: Transforming Food Systems for Affordable Healthy Diets. Rome: FAO. Retireved from: http://www.fao.org/3/ca9692en/CA9692EN.pdf
FOLU (Food and Land Use Coalition) (2019). Growing Better: Ten Critical Transitions to Transform Food and Land Use. The Global Consultation Report of the Food and Land Use Coalition, September. London: The Food and Land Use Coalition. Retrieved from: FOLU-GrowingBetter-GlobalReport.pdf (foodandlandusecoalition.org).
Goszczyński W. (2014). Smak zmiany: Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej. Warsaw: Scholar Publishing House.
Halamska M., Stanny M., Wilkin J. (eds.) (2019). Ciągłość i zmiana: Sto lat rozwoju polskiej wsi (vol. 1 and vol. 2). Warsaw: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk.
MROW (Monitoring Rozwoju Obszarów Wiejskich) (2016). Monitoring rozwoju obszarów wiejskich. Etap II. Synteza. Warsaw: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk
OECD (2006). The New Rural Paradigm: Policies and Governance. Paris: OECD Publishing.
RS (Rocznik Statystyczny) (2020). Rocznik Statystyczny 2020. Warsaw: Główny Urząd Statystyczny.
Sadura P., Murawska K., Włodarczyk Z. (2017). Wieś w Polsce 2017: Diagnoza i prognoza. Warsaw: Fundacja Wspomagania Wsi.
Stanny M. (2013). Przestrzenne zróżnicowanie rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Warsaw: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk.
WB (World Bank) (1990). An Agricultural Strategy for Poland. Report of the Polish, European Community and World Bank Task Force. Washington D.C.: The World Bank.
Wilkin A., Hałasiewicz A. (eds.) (2020). Polska wieś 2020. Raport o stanie wsi. Warsaw: Fundacja na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa (FDPA), Scholar Publishing House.
Zegar J.S. (2016). Esej o rozwoju rolnictwa i wsi we współczesnych uwarunkowaniach. Studia Obszarów Wiejskich, 42, 139–150.
Zegar J.S. (2018). Rolnictwo w rozwoju obszarów wiejskich. Wieś i Rolnictwo, 2 (179), 31–48.