Procesy koncentracji kapitałowej w polskich spółkach przemysłu spożywczego

Autor

  • Jakub Kraciuk Autor jest pracownikiem naukowym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Słowa kluczowe:

przejęcia, spółki przemysłu spożywczego, rynek kapitałowy

Abstrakt

Procesy koncentracji kapitałowej dokonujące się na rynku publicznym dotyczą także przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Informacje dotyczące zamiaru przejęcia, a także sam proces przejęcia wywiera znaczący wpływ na rynek akcji przejmowanych spółek, a co za tym idzie – na zyski akcjonariuszy. Już na kilka dni przed przejęciem następuje wyraźny wzrost cen akcji przejmowanych przedsiębiorstw, spowodowany docieraniem do inwestorów informacji o zamiarze przejęcia danej spółki, co potwierdza hipotezę efektywności informacyjnej rynku kapitałowego. Największy jednak wzrost cen akcji następuje w ciągu kilku dni po momencie przejęcia. Wyniki badań wskazują, że inwestorzy którzy zakupiliby akcje spółek z przemysłu spożywczego na 30 dni przed przejęciem i sprzedali je 30 dni po przejęciu, uzyskaliby średnie stopy zwrotu spowodowane tym przejęciem na poziomie przekraczającym 15%.

Pobrania

Liczba pobrań artykułu

36

Strony

104-114

Jak cytować

Kraciuk, J. (2008) „Procesy koncentracji kapitałowej w polskich spółkach przemysłu spożywczego”, Wieś i Rolnictwo, (2 (139), s. 104–114. Dostępne na: https://kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/article/view/75 (Udostępniono: 1 październik 2023).

Numer

Dział

MATERIAŁY Z BADAŃ