Procesy koncentracji kapitałowej w polskich spółkach przemysłu spożywczego

Autor

  • Jakub Kraciuk Autor jest pracownikiem naukowym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

DOI:

https://doi.org/10.53098/wir.2008.2.139/07

Słowa kluczowe:

przejęcia, spółki przemysłu spożywczego, rynek kapitałowy

Abstrakt

Procesy koncentracji kapitałowej dokonujące się na rynku publicznym dotyczą także przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Informacje dotyczące zamiaru przejęcia, a także sam proces przejęcia wywiera znaczący wpływ na rynek akcji przejmowanych spółek, a co za tym idzie – na zyski akcjonariuszy. Już na kilka dni przed przejęciem następuje wyraźny wzrost cen akcji przejmowanych przedsiębiorstw, spowodowany docieraniem do inwestorów informacji o zamiarze przejęcia danej spółki, co potwierdza hipotezę efektywności informacyjnej rynku kapitałowego. Największy jednak wzrost cen akcji następuje w ciągu kilku dni po momencie przejęcia. Wyniki badań wskazują, że inwestorzy którzy zakupiliby akcje spółek z przemysłu spożywczego na 30 dni przed przejęciem i sprzedali je 30 dni po przejęciu, uzyskaliby średnie stopy zwrotu spowodowane tym przejęciem na poziomie przekraczającym 15%.

Bibliografia

Baumol W., 1967: Business Behaviour, Value and Growth. Brace of World, New York.

Büner R., 1990: Unternehmenszusammenschlüsse: Ergebnisse empirischer Analysen. Poeschel-Verlag, Stuttgart.

Ebneth O., Theuvsen L., 2005: Internationalization and Corporate Success – Event Study Evidence on M&As of European Brewing Groups. 15th Annual World Food and Agribusiness Symposium and Forum, Chicago.

Fama E.F., 1970: Efficient Capital Markets. „Journal of Finance” 25. DOI: https://doi.org/10.2307/2325486

Fuzje i przejęcia w Polsce na tle tendencji światowych, 2001. Red. M. Lewandowski. WIG-Press, Warszawa.

Gerpott T.J., 1993: Integrationsgestaltungen und Erfolg von Unternehmensakquisitionen. Schäffer-Poeschel, Stuttgart.

Grotowski M., Wyroba K., 2004: Efektywność informacyjna polskiego rynku walutowego – analiza wstępna. „Bank i Kredyt”, styczeń.

Neuman A., 1994: Fusionen und fusionsähnliche Unternehmenszusammenschlüsse unter besonderer Berücksichtigung finanzieller Aspekte. P. Haupt.

Samuels J., Wilkes F., 1986: Management of Company Finance. Int. Thompson Business Press, Workingham.

Schneider D., 1993: Investitionen, Finanzierung und Besteuerung, 7. Auflage, Wiesbaden. 12. School Working Paper.

Szyszko A., 2003: Ograniczenia arbitrażu a efektywność rynku kapitałowego. „Studia Ekonomiczne”, listopad.

Ziarko-Siwek U., 2004: Ocena efektywności informacyjnej wybranych segmentów rynku finansowego w Polsce. „Materiały i Studia” 178.

Pobrania

Liczba pobrań artykułu

70

Strony

104-114

Jak cytować

Kraciuk, J. (2008) „Procesy koncentracji kapitałowej w polskich spółkach przemysłu spożywczego”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (2 (139), s. 104–114. doi: 10.53098/wir.2008.2.139/07.

Numer

Dział

MATERIAŁY Z BADAŃ