Kontekst innowacji w grupach producentów rolnych
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir012016/08Słowa kluczowe:
innowacje otwarte i zamknięte, procesy innowacyjne, grupy producentów rolnych, sieci gospodarstw, relacje wewnątrzgrupowe i międzyorganizacyjne, stan relacji wewnątrzgrupowychAbstrakt
Streszczenie: Głównym celem opracowania jest identyfikacja i ocena kontekstu kształtowania innowacji w grupach producentów rolnych. Grupy postrzegano jako miejsce tworzenia sieci gospodarstw, sprzyjających powstawaniu innowacji otwartych. Kontekst innowacji w grupach rolników odniesiono do klasycznej teorii rozwoju podmiotów rynkowych na bazie innowacji zamkniętych (Josepha Shumpetera) i innowacji otwartych tworzonych w sieciach współpracy według współczesnych teoretyków (Henry’ego Chesbrougha i Claytona Christiansena, Everetta M. Rogersa). Pomocniczym celem badań była próba odpowiedzi na pytanie, czy stan relacji wewnątrzgrupowych stanowi przesłankę do zwiększenia innowacji w gospodarstwach, biorąc pod uwagę zmianę relacji w grupach różnych profili produkcji, wskaźniki dynamiki grupowej oraz ocenę relacji z instytucjami współpracującymi. Badania przeprowadzono wśród grup producentów rolnych województwa małopolskiego, wykorzystując metodę wywiadu bezpośredniego w 2015 r. Wyniki badań wskazują na największe zaangażowanie innowacyjne w grupach sadowniczych przy stałych (niezmiennych) relacjach wewnątrzgrupowych, przeciętnych wskaźnikach grupowych i przy dużej liczbie instytucji współpracujących.
Bibliografia
Adamowicz M. (2007). Sieci współpracy, gron i terytorialne systemy produkcyjne jako koncepcja rozwoju obszarów wiejskich. Roczniki Naukowe, Seria IX, 22, 15–21.
Almirall E., Casadesus-Masanell R. (2010). Open versus closed innovation: a model of discovery and divergence. Academy of Management Review, 35 (1), 27–47. DOI: https://doi.org/10.5465/AMR.2010.45577790
Carmeli A., Meitar R., Weisberg J. (2006). Self-leadership and innovative behavior at work. International Journal of Manpower, 27 (1), 75–90. DOI: https://doi.org/10.1108/01437720610652853
Chesbrough H.W. (2003). Open Innovation. Boston, Massachusetts: Harvard Business School Press.
Chiaroni D., Chiesa V., Frattini F. (2011) The open innovation journey: how firms dynamically implement the emerging innovation management paradigm. Technovation, 31, (1), 34–43. DOI: https://doi.org/10.1016/j.technovation.2009.08.007
Christiansen C.M., Raynor M., Verlinden M. (2003). Zmierzaj tam, gdzie będą pieniądze. Harvard Business Review Polska.
Christiansen C.M., Scott D.A., Roth E.A. (2010). Innowacje. Następny krok. Warszawa: Studio Emka.
Czerniak J. (2013). Polityka innowacyjna w Polsce. Analiza i proponowane kierunki zmian. Warszawa: Difin.
Dodgson M. (1993). Technological Collaboration in Industry. London: Routledge. DOI: https://doi.org/10.1016/0024-6301(93)90333-B
Domagalska-Grędys M. (2014). Relacje sieciowe z udziałem grup producentów rolnych – identyfikacja i ocena zróżnicowania. W: Borowiecki R., Rojek T. (red.). Współczesne formy relacji międzyorganizacyjnych. Współpraca – kooperacja – sieci (s. 147–156). Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
Domagalska-Grędys M. (2016). Mikro-konteksty kształtowania zmian relacji w sieci grup producentów rolnych. W: Sroka W. (red.). Zarządzanie współczesnym przedsiębiorstwem. Uwarunkowania, trendy, perspektywy (s. 93–308). Toruń: TNOiK „Dom Organizatora”.
Foster R., Kaplan S. (2003). Twórcza destrukcja. Łódź: Galaktyka.
Jongen W. (2005). Innovation in Agri-food Systems: Product Quality and Consumer Acceptance. Wageningen Academic Pub. DOI: https://doi.org/10.3920/978-90-8686-666-3
Juchniewicz M. (2014). Model otwartych innowacji w przemyśle spożywczym: skala i znaczenie zjawiska. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 3, 107–118.
Kleysen R.F., Street Ch.T. (2001). Toward a multi-dimensional measure of individual innovative behavior. Journal of Intellectual Capital, 2 (3), 284–296. DOI: https://doi.org/10.1108/EUM0000000005660
Łuczka W. (2014). Network interconnections as a driver of innovativeness in meat industry company. Acta Oeconomia, 13 (4), 115–124.
MG (2013). Strategia Innowacyjności i Efektywności Gospodarki „Dynamiczna Polska 2020”. Warszawa: Ministerstwo Gospodarki.
Mikołajec J. (2014). Dwa typy dyfuzji innowacji i ich ontologiczne założenia. Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, Seria: Organizacja i Zarządzanie, 72 (1918), 125–134.
Muras M., Zabłocki W. (2013). Zastosowanie teorii dyfuzji innowacji na przykładzie wprowadzenia na rynek Airbusa A380. Prace Naukowe Politechniki Warszawskiej, 89, 135–148.
Niemczyk J., Stańczyk-Hugiet E., Jasiński B. (2012). Sieci międzyorganizacyjne. Współczesne wyzwania dla teorii i praktyki zarządzania. Warszawa: C.H. Beck.
Podręcznik Oslo… (2008). Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. Pomiar działalności naukowej i technicznej. Wspólna publikacja OECD i Eurostatu, Warszawa. Wydanie trzecie.
Rogers E.M. (1995, 1996). Diffusion of Innovations. New York: The Free Press of Glencoe.
Schumpeter J. (1934). The Theory of Economic Development. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
Scott S.G., Bruce R.A. (1994). Determinants of innovative behavior: A path model of individual innovation in the workplace. Academy of Management Journal, 37 (3), 580–607. DOI: https://doi.org/10.5465/256701
Siekierski J., Śliwa R. (2015). Otoczenie instytucjonalne a procesy innowacyjne w polskiej gospodarce w latach 2004–2020 (w świetle dokumentów strategicznych i operacyjnych). Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie. Tom 26. Prace z Zakresu Zarządzania, 1 (czerwiec), 139–153.
Sulejowicz A. (1997). Partnerstwo strategiczne: modelowanie współpracy przedsiębiorstw. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa.
Tidd J., Bessant J. (2013). Zarządzanie innowacjami. Integracja zmian technologicznych, rynkowych i organizacyjnych. Warszawa: Oficyna Wolters Kluwer business.
Wojtczuk-Turek A. (2011). Zachowanie innowacyjne w pracy. Wybrane zagadnienia teoretyczne i praktyczne. Warszawa: Difin.
Wojtczuk-Turek A. (2010). Organizacyjne i kompetencyjne predykatory zachowań innowacyjnych – analizy empiryczne. Współczesne Zarządzanie, 4, 95–106
Źródła internetowe
Andrejczuk M. (2013), Otwarte innowacje – w drodze ku intelektualnemu przewrotowi, http://odpowiedzialnybiznes.pl/artykuly/otwarte-innowacje-w-drodze-ku-intelektualnemu-przewrotowi/ [dostęp: 26.08.2015].
Employee Engagement – a Towers Perrin study (2009), March, http://www.reach1to1.com/2009/03/09/employee-engagement-drives-business-performance/ [dostęp:26.08.2015].
Fakty i mity związane z zaangażowaniem pracowników, http://www.rp.pl/artykul/295880,294552.html [dostęp: 26.08.2009].
http://akson.sgh.waw.pl/~rmrowka/Publikacje/Rafal%20Mrowka%20-%20Zaangazowanie.pdf, s.12 [dostęp: 26.08.2015].
http://ec.europa.eu/agriculture/research-innovation/eip-agriculture/index_pl.htm [dostęp:26.08.2015].
http://stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/NTS_dzialanosc_innowacyjna_2009-2011.pdf [dostęp:26.08.2015].
http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/nauka-i-technika-spoleczenstwo-informacyjne/nauka-i-technika/dzialalnosc-innowacyjna-przedsiebiorstw-w-latach-2011-2013,2,8.html [dostęp: 26.08.2015].
http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/zdjecia/Centrala/konferencje/18_grudnia_2014/PROW_prezenatacja.pdf [dostęp: 26.08.2015].
http://www.ioz.pwr.wroc.pl/pracownicy/chodak/wyklad_mikro/mikro12.doc [dostęp: 26.08.2015].
http://www.prokurent.com/pl/warto-wiedziec/2015-02-11-08-16-29.html [dostęp: 26.08.2015].
Pobrania
Liczba pobrań artykułu
Strony
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Wieś i Rolnictwo
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.