Rolnictwo obywatelskie w USA: studium przypadku stanu Kentucky
DOI:
https://doi.org/10.53098/wir.2015.4.169/07Słowa kluczowe:
rolnictwo obywatelskie, system żywnościowy, alternatywna gospodarka żywnościowa, lokalne sieci rolno-spożywczeAbstrakt
W amerykańskim rolnictwie, przemyśle i dystrybucji artykułów spożywczych, które na pierwszy rzut oka wydają się całkowicie opanowane przez wielkie korporacje, istnieje alternatywa obejmująca lokalne sieci produkcji, konsumpcji i dystrybucji żywności. Należy do niej rolnictwo obywatelskie, oparte na bezpośrednich relacjach między producentami, przetwórcami i konsumentami osadzonymi w lokalnym sąsiedztwie. Koncepcja rolnictwa obywatelskiego, wprowadzona do socjologii przez Thomasa Lysona, jest mało znana w Polsce i dlatego stała się inspiracją do badań tego typu inicjatyw przez autorkę, przeprowadzonych w 2008 roku w czasie pobytu naukowo-badawczego w University of Kentucky. Zbadane zostały przypadki produkcji, przetwórstwa i sprzedaży w okolicy miast Lexington i Louisville pomyślane tak, aby zaprezentować wszystkie ogniwa tzw. alternatywnego łańcucha żywnościowego i rozpoznać w nich cechy rolnictwa obywatelskiego. Przypadki te potwierdziły udział nurtu obywatelskiego w sieci alternatywnych inicjatyw rolno-spożywczych. Ich analiza daje wyobrażenie o drodze, jaką przebywa żywność w lokalnej sieci produkcji i dystrybucji, począwszy od rodzinnych gospodarstw rolnych i ogrodów komunalnych, poprzez mikroprzetwórstwo o charakterze lokalnym, do sprzedaży na targu rolniczym posiadającym cechy spółdzielni, by trafić na stół konsumenta. Celem tej publikacji jest odtworzenie takiej drogi poprzez analizę konkretnych przypadków oraz wykazanie w nich elementów rolnictwa obywatelskiego wg koncepcji Lysona. Ten niszowy typ rolnictwa zaznacza już swoje miejsce w systemie żywnościowym, przez co warto poświęcić mu uwagę i przyjrzeć się bliżej jego przejawom.Bibliografia
Albala K., 2014: Routledge International Handbook of Food Studies. Routledge, London and New York.
Allen P., 2004: Together at the Table. Sustainability and Sustenance in the American Agrifood System. Pennsylvania State University Press, University Park, Pennsylvania.
Babbie E., 2004: Badania społeczne w praktyce. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Belasco W., 2007: Appetite for a Change: How a Counterculture Took on the Food Industry. Cornell University Press, Ithaca.
Burawoy M., 1991: Ethnography Unbound: Power and Resisiatnce in the Modern Metropolis, University of California Press, Berkeley and Los Angeles, California.
Brown B., 2013: The End of Tobacco Transition Payment Program, http://tobacco.ces.ncsu.edu/wp-content/uploads/2013/11/The-End-of-the-Tobacco-Transition-Payment-Program.pdf (dostęp: 1.08.2014).
Capehart T., 2004: Trends in U.S. Tobacco Farming. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, http://www.ers.usda.gov/publications/tbs/nov04/tbs25702/tbs25702.pdf (dostęp: 27.12.2008).
Eaton J., 2008: 2008 Annual Farmers’ Market Report. Kentucky Department of Agriculture Office of Agricultural Marketing and Product Promotion, www.kyagr.com/marketing/farmmarket/documents/2008annualfarmersmarketreporteditted.doc (dostęp: 14.12.2008).
Goodman D., DuPuis M., Goodman M., 2011: Alternative Food Networks. Knowledge, practice and politics. Routledge, London and New York.
Johnson R., Aussenberg, R.A., Cowan T., 2013: The Role of Local Food Systems in U.S. Farm Policy Congressional Research Center, http://fas.org/sgp/crs/misc/R42155.pdf
Lyson T., 2004: Civic Agriculture: Reconnecting Farm, Food and Community. Tufts University Press, Medford.
Kentucky Department of Agriculture (a), Farmers’ Market Regulations, www.kyagr.com/marketing/farmmarket/documents/FarmersMarketRegulations.ppt (dostęp: 30.12.2008).
Kentucky Department of Agriculture (b), KDA’s Relationship to Kentucky Farmers’ Markets, http://www.kyagr.com/marketing/farmmarket/documents/KDAandfarmersmarkets.pdf (dostęp: 30.12.2008).
May D., 2014: What Is „Kentucky Proud”? Owensboro Living, 10 września, http://owensboroliving. com/the-buzz/kentucky-proud-2/ (dostęp: 2.12.2014).
Miller H., 2003: UK Cooperative Extension Helps Food Producers Earn Required Certification, 1 października, http://www.ca.uky.edu/agc/news/2003/Oct/micro.htm (dostęp: 2.12.2008).
Pollan M., 2006: The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals. Penguin Books.
Rosset P., 2006: Food Is Different. Why We Must Get the WTO out of Agriculture. Zed Books, London & New York.
Saldivar-Tanaka L., Krasny M., 2004: Culturing community development, neighborhood open space, and civic agriculture: The case of Latino community gardens in New York City, Agriculture and Human Values, Vol. 21. Sullivan A., 2013: Beyond Farmers’ Markets. National Journal, http://www.nationaljournal.com/next-economy/america-360/beyond-farmers-markets-20130514 (dostęp: 18.11.2014).
USDA, Economic Research Service. 2009: „State Fact Sheets: Kentucky”, http://www.ers.usda.gov/data-products/state-fact-sheets/state-data.aspx?StateFIPS=21&StateName=Kentucky.VHx1sMk39AE (dostęp: 1.12.2014).
Wright W., Middendorf, G., 2008: The Fight Over Food. Producers, Consumers, and Activists Challenge the Global Food System. The Pennsylvania State University Press, University Park, Pennsylvania.
Pobrania
Liczba pobrań artykułu
Strony
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2015 Wieś i Rolnictwo
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.