Vietnam labor market in the context of international integration (Wietnamski rynek pracy w kontekście integracji międzynarodowej)

Autor

  • Nguyen An Ha Author works for Institute for European Studies, Hanoi, Vietnam

Słowa kluczowe:

rynek pracy, odnowa Wietnamu, gospodarka centralnie planowana, gospodarka rynkowa, otwarcie gospodarki, integracja międzynarodowa

Abstrakt

Niniejszy raport stanowi prezentację i analizę dynamiki rynku pracy w Wietnamie w pierwszych latach XXI w., czasach wzmocnienia integracji gospodarczej Wietnamu z regionem i resztą świata. Znaczące sukcesy w tej dziedzinie przyniosła odnowa Wietnamu, czyli Doi Moi, zapoczątkowany w 1986 r. szereg reform gospodarczych – przejście od gospodarki centralnie planowanej do rynkowej. W kraju ukształtowały się rynki usług, produktów, pieniądza, nieruchomości, technologii i nauki. Również na rynku pracy widać pozytywne skutki innowacyjnych działań zorientowanych na rozwój rynków – od wzrostu świadomości aż po kształtowanie systemu prawnego, wdrażania polityk i rozwiązań praktycznych. Pod koniec XX w. opracowano i rozwinięto rynek pracy w oparciu o reformatorską politykę Partii oraz Rządu, mającą na celu budowę gospodarki wielosektorowej, działającej na zasadach rynkowych i współbrzmiącej z socjalistycznym zarządzaniem krajem. Doi Moi oznacza także otwarcie gospodarki na współpracę w regionie i z pozostałymi krajami świata – wprowadzono rozwiązania przyjazne zagranicznym inwestorom. Inwestycje zagraniczne są ważnym elementem rozbudowy rynku pracy w Wietnamie, gdzie da się dostrzec znaczące migracje, zwłaszcza ludzi młodych, z terenów wiejskich do miejskich – szczególnie do stref przemysłowych w uprzemysłowionych prowincjach na północy i południu kraju.

Bibliografia

ASEAN FDI database 2011: in Irawan, 2012.

Capannelli Govani, 2013: Key Issue Labor Mobility in ASEAN.

GSO, 2008, Statistical Yearbook 2007, Statistics Publishing House, Hanoi

GSO, 2009, Statistical Yearbook 2008, Statistics Publishing House, Hanoi

GSO, 2013, Statistical Yearbook 2013, Statistics Publishing House, Hanoi

In Nguyen Dinh Cu, 2008: What is new in the population structure of Vietnam? Communist Review, No.24.

Irawan, 2012: Intra-region and Extra-region Foreign Direct Investment Inflow: Evidences from Southest Asian Countries: http://www.aomevents.com/media/files/ISS%202012/ISS%20SESSION%206/Irawan.pdf real income of the State has still increased: http://www.thethaovanhoa.vn/140N20090715104853489T140/thu-nhap-thuc-te-cua-lao-dongkhu-vuc-nha-nuoc-van-tang.htm-

Khai Nguyen, 2008: Latestregulations on wage, social insurance, allowance and subsidy. Labor Social Publisher.

Living standard Survey. 2000: General Statistics Office, Hanoi.

Nguyen Hoang Giang Thanh, 2007: Labor Law and guiding documents – Bilingual Vietnamese-English, Transport publisher.

Le Tu Giang, 2008: Amendment and supplement of a number of articles of Labor Law in full (effect from July 1st, 2007). Transport Publisher.

Ministry of Labor, Invalid and Society, 2007: New regime and system on labor-wage-social insurance, medical insurance- staff cutting down. Labor-social publisher.

Ministry of Labor, Invalid and Society, 2009: Labor Law and newest regulations on wage, social insurance, medical insurance, unemployment insurance, trade union, support for unemployees due to economic crisis in 2009. Labor-social publisher.

Nguyen Thi Thom (Editor), 2006: Vietnam’s labor market, situation and solutions. National Political Publisher.

Nguyen Van Tho, 2002: Developing Vietnam’s labor market. Labor Publisher.

Nguyen Thiem: Paradox in the Vietnam labor market.

http://antg.cand.com.vn/News/PrintView.aspx?ID=69872

th National Congress documents of the Communist Party of Vietnam

Pasadilla, Glodia O., 2011: Social Security and LaborMigration in ASEAN.

Survey of Fluctuation of Population – Family Planning 2007.

Statistics Publishing House, 2000: Legal documents on Labor Law of the Republic Socialist of Vietnam (Bilingual Vietnamese-English).

th National Congress documents of the Communist Party of Vietnam

Vietnam Population Census: 1979, 1989, 1999.

World Economy Outlook, April 2009: www.imf.org

http://vneconomy.vn/20090618081649653P0C10/kim-ngach-xuat-nhap-khau-6-thang-dau-namdeu-giam-manh.htm

Liczba pobrań artykułu

135

Strony

83-97

Jak cytować

An Ha, N. (2014) „Vietnam labor market in the context of international integration (Wietnamski rynek pracy w kontekście integracji międzynarodowej)”, Wieś i Rolnictwo. Warszawa, PL, (4 (165), s. 83–97. Dostępne na: https://kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/article/view/526 (Udostępniono: 12 czerwiec 2024).

Numer

Dział

ROZPRAWY I STUDIA